Zeven fracties in de Eerste Kamer hebben aan het slot van de Algemene politieke beschouwingen op dinsdag 7 december het kabinet Rutte uitgedaagd om daadwerkelijk rekening te houden met de wensen van de Senaat door een reeks moties in te dienen. Over de moties wordt volgende week gestemd. De moties kunnen een meerderheid krijgen omdat de zeven fracties bij elkaar 38 van de 75 zetels in de Senaat bezetten.
Minister-president Rutte kreeg het over een door de PvdA-fractie ingediende motie aan de stok met fractievoorzitter Noten. De motie vraagt de regering om af te zien van de verhoging van het BTW-tarief van 6 naar 19% op 1 januari 2011 op podiumkunsten. De minister-president kwalificeerde de motie als een 'verkapt amendement' op het Belastingplan 2011. Mede omdat de Eerste Kamer geen recht van amendement heeft, ontraadde Rutte de motie-Noten. Verder wees hij erop dat uitvoering van de motie een gat in het belastingplan van het kabinet zou slaan van negentig miljoen euro. Ook zei de minister-president dat de Tweede Kamer onlangs tevergeefs naar alternatieven heeft gezocht voor de BTW-verhoging. Om die reden verwachtte hij dat uitvoering van de motie-Noten niet op steun van de Tweede Kamer zou kunnen rekenen.
Noten verwierp de aanduiding 'verkapt amendement'. Hij zei dat het hier om een wens van de Eerste Kamer gaat. "Het zou toch vreemd zijn als de Senaat alleen maar wensen mag uiten die het kabinet welgevallig zijn", aldus Noten.
Ook een motie-Thissen over de inzet van animal cops ontraadde Rutte. Over deze motie wordt volgende week hoofdelijk gestemd. Een motie-Engels waarin de regering wordt verzocht de internationale rechtsregels te respecteren bij de legislatieve invulling van de maatregelen uit het gedoogakkoord, werd ook ontraden. Een motie-Koffeman waarin werd aangedrongen op een rol voor op duurzaam beheer ingestelde agrarische bedrijven bij de herijking en voltooiing van de Ecologische Hoofdstructuur, legde Rutte uit als ondersteuning van het kabinetsbeleid. De minister-president was het ook eens met de oproep in een motie-Schuurman om in woord en daad de maatschappelijke vrede tussen alle bevolkingsgroepen te bevorderen.
Een motie-Koffeman over de bestrijding van voor mensen besmettelijke dierziekten ontraadde de minister-president. Hij wilde zich er niet op vastleggen om de regie bij deze bestrijding in alle gevallen in handen te geven van het ministerie van VWS. Een motie-Kox over arbeidsgehandicapten in sociale werkplaatsen en de regeling voor jonggehandicapten kon volgens de minister-president het beste worden aangehouden tot de maatregelen uit het regeerakkoord zijn uitgewerkt. Een motie-Ten Hoeve die vraagt dat in het Nederlandse paspoort de naam van het Koninkrijk in alle EU talen in juiste vertaling moet worden opgenomen ontraadde Rutte ook. Senator Ten Hoeve had erop gewezen dat het voorkomt dat niet de aanduiding Koninkrijk der Nederlanden wordt gebruikt, maar 'Koninkrijk Holland' en dat vond hij misplaatst. Rutte vond dat de regering zich maar niet moet bemoeien met het taalgebruik in andere landen.
Deel dit item: