Tijdens haar vergadering op dinsdag 8 februari heeft de Eerste Kamer stilgestaan bij het overlijden van oud-senator Jacob Jan Vis, die op 24 januari 2011 op 77-jarige leeftijd is overleden. Hij was van 16 september 1980 tot 1 maart 1995 lid van de Eerste Kamer voor D66. In zijn herdenkingstoespraak wees Kamervoorzitter René van der Linden op de grote inbreng die Jan Vis had tijdens belangrijke Kamerdebatten gedurende de vijftien jaren dat hij senator was. "Zijn bijdragen aan het debat waren opvallend vanwege zijn helder en aansprekend taalgebruik, doorspekt met historische parallellen en tegelijk diepgaand door kwesties te herleiden tot de fundamentele spelregels van het staatsrecht."
Van der Linden memoreerde in zijn toespraak dat Jan Vis bij zijn aantreden in 1980 geen voorstander was van de Eerste Kamer als instituut, maar dat hij in de jaren daarna door zijn optreden veel heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid van en de erkenning voor de Senaat. Volgens de Kamervoorzitter verliest de Staten-Generaal in Jan Vis een gepassioneerd denker, die in woord en geschrift waakte over de zuiverheid van ons parlementair bestel.
Toespraak minister Donner
Aansluitend sprak namens de regering minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een woord van herdenking. Hij wees op de bijdragen die Jan Vis na zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer heeft geleverd aan de verduidelijking van en reflectie over het staatsrecht, in de periode dat hij lid was van de Raad van State (1995-2003).
Volgens Donner hebben de beschouwingen van Vis over de verhouding tussen de Eerste Kamer en de regering in de actuele situatie aan relevantie gewonnen.
Zo betoogde Jan Vis dat de Eerste Kamer direct na haar verkiezing qua politieke een publieke opinie weerspiegelt die actueler is dan de politieke opinie die de Tweede Kamer weerspiegelt. "Terwijl wij allen toch aannemen dat de Tweede Kamer het primaat heeft en behoort te hebben", zo stelde Vis destijds. Volgens minister Donner voorzag Staatsraad Jan Vis ook de mogelijkheid dat de steeds snellere electorale verschuivingen in ons land ooit zouden leiden tot tegengestelde meerderheden in beide Kamers. "In zijn optiek zou de afwezigheid van een regeling voor conflicten tussen beide Kamers in zo'n geval pijnlijk blijken. Wij hebben er geen antwoord op", aldus Donner.
Deel dit item: