De Eerste Kamer zal dinsdag 15 februari vrijwel zeker instemmen met het wetsvoorstel Wijziging Burgerlijk Wetboek en Woningwet inzake het plegen van onderhoud door verenigingen van eigenaars (31.991). Dit bleek dinsdag 8 februari bij het debat met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over het voorstel. Volgens de minister zitten vooral de vier grote steden in de Randstad, Eindhoven en Leeuwarden 'te springen' om met het nieuwe wettelijk instrumentarium aan de slag te gaan. Het gaat er in eerste instantie om preventief op te treden als een verenigingen van eigenaars (VvE) nalatig is. Pas als de drang om onderhoud ter hand te nemen niet tot resultaat leidt, kan alsnog overgegaan tot publiekrechtelijke dwangmiddelen als aanschrijvingen. 'Maar het is altijd het beste als een VvE zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en waarmaakt', aldus minister Opstelten.
Op grond van de aangepaste wetten kunnen gemeenten de VvE's en hun leden er toe bewegen om noodzakelijk onderhoudswerk aan appartementen uit te voeren. Gemeenten krijgen daartoe het recht om de VvE bijeen te roepen, de leden toe te spreken en concrete voorstellen voor aanpak en uitvoering te doen. Daarnaast krijgt de gemeente de mogelijkheid om bij de kantonrechter machtiging te vragen voor het geval een appartementseigenaar geen medewerking of toestemming verleent tot het plegen van onderhoud. Bovendien krijgt een college van burgemeester en wethouders van de gemeente de bevoegdheid om in gebieden waar de woonkwaliteit onder druk staat een VvE te verplichten tot het laten opstellen en uitvoeren van een onderhoudsplan.
Professioneel beheer
Namens de VVD-fractie die het wetsvoorstel overigens wel steunt, plaatste Kamerlid Broekers-Knol vraagtekens bij het wetsvoorstel. 'Het sleutelwoord is geld', aldus de VVD-woordvoerder. 'Als het potje van de VvE leeg is, kan er weinig gebeuren.' Broekers-Knol was sceptisch over de mogelijkheid om via incasso achterstallige reservefondsbijdragen te innen. Een vereniging van eigenaren moet dan in meerderheid tot deze incasso beslissen. Minister Opstelten verwacht dat als de gemeente de VvE aanspoort met adviezen, zij wel in actie zal komen. 'Zodra de VvE haar verantwoordelijkheid neemt, gaat het snel beter', stelt de minister.
De VVD-fractie in de Eerste Kamer plaatste ook vraagtekens bij het dwangmiddel om het beheer van een appartementencomplex uit te besteden aan een professionele beheerder. 'Wie maakt dan de keuze: de gemeente of de VvE? Contracteert de gemeente de professionele beheerder als de VvE ondanks een dwangsom alsnog in gebreke blijft?', vroeg het Kamerlid Broekers-Knol.
Namens de CDA-fractie verwoordde Kamerlid Van de Beeten twijfels over het onderdeel van het wetsvoorstel dat handelt over de voorhang van een bouwbesluit op grond van de Woningwet. De Tweede Kamer heeft dit 'vreemde element' in het wetsvoorstel opgenomen tegen de zin van de regering. Senator Van de Beeten verwees naar een eerdere motie van de senaat waarin de regering met nadruk wordt gevraagd om geen wetsvoorstellen meer aan de Kamer voor te leggen waarin verschillende onderwerpen worden 'gestapeld'. De minister beloofde deze opvatting van de Eerste Kamer ter harte te nemen. 'U mag van mij verwachten dat ik mij ervoor inzet om zulke stapelingen te voorkomen', aldus minister Opstelten.
Dinsdag 15 februari zal de Eerste Kamer over de wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Woningwet stemmen.
Deel dit item: