Parlementsvoorzitter Kosovo bezoekt Eerste Kamer



De Voorzitter van het Parlement van Kosovo, de heer Krasniqi, bracht op vrijdag 22 april een officieel bezoek aan Den Haag. Als gast van de Eerste Kamer voerde de heer Krasniqi een gesprek met Kamervoorzitter René van der Linden. Hoofdonderwerpen van gesprek waren de huidige situatie in Kosovo en het perspectief op toetreding van Kosovo tot de Europese Unie.

Ten aanzien van het laatstgenoemde onderwerp gaf de heer Van der Linden mee dat Kosovo in elk geval zal moeten voldoen aan de algemeen daarvoor gestelde eisen, zowel op het gebied van democratie, rechtsstaat en mensenrechten, als op het terrein van implementatie van mechanismes ten gunste van de vrijemarkteconomie. Ingrijpende hervormingen zullen op beide terreinen nog nodig zijn.

Daarnaast werden ook enkele gevoelige onderwerpen bestreken. Zo sprak de Kamervoorzitter met de heer Krasniqi over het recente rapport over illegale orgaanhandel in Kosovo van de heer Marty, speciaal rapporteur van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. De Kamervoorzitter gaf aan dat Kosovo snel opheldering zal moeten geven over de in het rapport gesignaleerde problemen.

Tevens werd van gedachten gewisseld over visa-liberalisatie voor Kosovo. De Kamervoorzitter gaf daarbij aan dat het onderwerp nu, mede door de publieke opinie, gevoeliger ligt dan tien jaar geleden.

Tijdens het gesprek met de heer Krasniqi onderstreepte de Kamervoorzitter eveneens dat een goede relatie met Servië van essentieel belang is voor Kosovo. Ook al is die relatie door het verleden belast, dit verleden mag, in de woorden van de Kamervoorzitter, geen blokkade vormen voor de toekomst, die Kosovo en Servië nu eenmaal met elkaar delen.


Deel dit item: