De Voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, hebben tijdens de Nationale Dodenherdenking op woensdagavond 4 mei 2011 namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument op de Dam gelegd. Kamervoorzitter Verbeet hield daar een toespraak direct nadat de vertegenwoordigers van de eerste generatie kransen hadden gelegd.
Erelijst van Gevallenen
Op de ochtend van 4 mei legden beide Kamervoorzitters gezamenlijk een krans bij de 'Erelijst van Gevallenen' in het gebouw van de Tweede Kamer, bij de ingang aan het Binnenhof 1a. Deze herdenking begon om 11.00 uur met het voordragen van gedichten door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag, gevolgd door een toespraak van de Voorzitter van de Tweede Kamer. Na de kranslegging door de beide Kamervoorzitters heeft minister-president Rutte namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans bij het monument gelegd. Na de kranslegging werd een minuut stilte in acht genomen.
Herdenkingsrede in Nieuwspoort
Aansluitend waren de Kamervoorzitters en de minister-president ook aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in het perscentrum Nieuwspoort, waar oud-minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin een rede hield ter herdenking van diegenen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Na de herdenkingsrede legden vertegenwoordigers van de pers bloemen bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.
Erelijst digitaal ontsloten
In de Erelijst van Gevallenen waarbij de Kamervoorzitters en de minister-president in de ochtend van 4 mei een krans legden, staan de namen gekalligrafeerd van ongeveer 18.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten voor het vaderland. Het betreft de namen van gesneuvelde militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, deelnemers aan verzetsgroepen, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet. De Erelijst, die in boekvorm is geplaatst in een glazen vitrine, vermeldt behalve de namen van de gevallenen ook de plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang en de plaats en datum van overlijden voor zover dit bekend is. Elke dag wordt een bladzijde van het herdenkingsboek omgeslagen.
Koningin Wilhelmina gaf opdracht tot het aanleggen van een erelijst nadat de Duitse bezetter in 1943 een groep verzetsmensen had geëxecuteerd. Zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe abdij in Oosterhout hebben de namen in de Erelijst één voor één gekalligrafeerd. Nadat het boek in 1960 was voltooid werd het op 4 mei door Koningin Juliana overgedragen aan de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Vorig jaar, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van dit nationaal monument, heeft de Staten-Generaal de Erelijst van Gevallenen in samenwerking met het NIOD digitaal gereproduceerd en via internet ontsloten (www.erelijst.nl).
Deel dit item: