Commissie Eerste Kamer beveelt parlementair onderzoek aan naar privatiseringsbeleid



Een commissie van de Eerste Kamer (de Tijdelijke commissie voorbereiding parlementair onderzoek privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten) heeft dinsdag 24 mei aan de Kamer een rapport (EK XC, C) aangeboden met aanbevelingen voor een parlementair onderzoek naar het Nederlandse privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid in de periode 1990-2010.

De commissie verwacht dat een parlementair onderzoek inzicht biedt in de effecten van de privatiseringen en verzelfstandigingen op de verhouding tussen burgers en de rijksoverheid, met het oog op verbetering van de politieke besluitvorming. De nieuwe Eerste Kamer, die op 7 juni 2011 wordt geïnstalleerd, zal besluiten over het voorstel van een commissie uit de huidige senaat om een parlementair onderzoek in te stellen naar privatiseringen en verzelfstandigingen in de periode 1990-2010.

De Tijdelijke commissie voorbereiding parlementair onderzoek privatisering /verzelfstandiging overheidsdiensten onder leiding van senator Leijnse presenteerde haar eindrapport tijdens de plenaire vergadering aan Voorzitter Van der Linden van de Eerste Kamer. De Kamervoorzitter heeft de tijdelijke commissie ingesteld op 29 maart, nadat de Eerste Kamer op 15 maart had gedebatteerd over een voorstel van senator Schuurman (ChristenUnie) over onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van privatiseringen.

De commissie Leijnse heeft in haar advies voorgesteld een parlementair onderzoek te starten. Pas als tijdens het onderzoek blijkt dat verhoor onder ede als instrument van een parlementaire enquête gewenst is, kan de Eerste Kamer te zijner tijd alsnog daartoe besluiten.

De tijdelijke commissie Leijnse heeft verder voorgesteld de onderzoeksvraag te beperken tot de parlementaire beraadslaging over de effecten van privatiseringen en verzelfstandigingen op de relatie tussen rijksoverheid en burgers. Volgens Leijnse sluit deze focus goed aan bij de specifieke rol van de Eerste Kamer in het staatsbestel. Namens de gehele commissie pleitte Leijnse voor aanpassing van het Reglement van Orde van de senaat. Het Kamerreglement biedt weinig specifieke omschrijvingen voor een parlementair onderzoek in de senaat. Voor de aanpak van het parlementair onderzoek is de commissie Leijnse te rade gegaan bij de Tweede Kamer die op dit gebied meer ervaring heeft.

Als de Eerste Kamer in haar nieuwe samenstelling vanaf 7 juni besluit tot het privatiseringsonderzoek, zou dit de eerste keer zijn in de geschiedenis van de senaat. De fracties in de Eerste Kamer waren lovend over de snelheid die de tijdelijke commissie Leijnse heeft betracht en het feit dat de aanbevelingen van de commissie unaniem zijn gedaan.



Deel dit item: