Uitslag verkiezingen Eerste Kamer vastgesteld



De Kiesraad heeft woensdag 25 mei de uitslag van de verkiezingen voor de Eerste Kamer officieel vastgesteld. Tijdens een openbare zitting in de vergaderzaal van de Kamer presenteerde voorzitter prof. mr. H.R.B.M. Kummeling van de Kiesraad de uitkomsten, en noemde alle namen van de 75 gekozen LedenPDF-document van de Eerste Kamer. Daarna overhandigde hij de officiële uitslag aan de Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer René van der Linden.

De officiële uitslag van de verkiezingen, die op maandag 23 mei werden gehouden, wijkt niet af van de reeds op maandag door media bekend gemaakte niet-officiële uitslag die werd samengesteld uit de meldingen die werden gedaan door de provinciale staten van de twaalf provincies. Op basis van deze uitslag was ook de zetelverdeling tussen de bestaande en nieuwe fracties in de senaat nauwkeurig berekend.

Uit de officiële uitslag die de Kiesraad bekend maakte, kwam als nieuw feit naar voren dat twee kandidaten die op een niet verkiesbare plaats stonden van hun partijlijsten door voorkeursstemmen direct in de Kamer zijn verkozen. Het gaat om PvdA-kandidaat Janny Vlietstra en het zittende CDA Kamerlid Peter Essers. Voor het overige bood de definitieve uitslag van de verkiezingen geen verrassingen.

De zetelverdeling over de verschillende fracties in de nieuw gekozen Kamer is als volgt:

VVD 16 zetels, PvdA 14 zetels, CDA 11 zetels, PVV 10 zetels, SP 8 zetels, D66 5 zetels, GroenLinks 5 zetels, ChristenUnie 2 zetels, SGP 1 zetel, Partij voor de Dieren 1 zetel, Onafhankelijke Senaatsfractie 1 zetel, 50Plus 1 zetel.

Negenendertig nieuwe Leden in de Kamer

De uitslag van de verkiezingen voor de Eerste Kamer wijzen uit dat van de 75 zittende Leden er 39 niet meer terugkeren na de installatie van de Kamer in haar nieuwe samenstelling op 7 juni a.s. Van hen hebben 31 Leden zich voor de verkiezingen niet opnieuw beschikbaar gesteld, of werden zij niet meer gekandideerd door hun partij. De overige 8 Leden zijn als gevolg van hun positie op de kieslijsten niet in de Kamer verkozen. Op dinsdag 7 juni wordt de nieuw gekozen Eerste Kamer geïnstalleerd, en worden de 75 gekozen Leden beëdigd, waaronder 39 nieuwe senatoren.

In een toelichting op de uitslag en het verloop van de verkiezingen in de twaalf provincies meldde voorzitter Kummeling van de Kiesraad dat van de 566 uitgebrachte stemmen één stem ongeldig is verklaard, omdat een stembriefje niet met het voorgeschreven rode potlood was ingevuld. Namens de Kiesraad benadrukte Kummeling dat het stembureau van de staten van Noord-Holland, waar de fout werd gemaakt, dit besluit op juiste gronden hebben genomen. Voor het overige zijn de verkiezingen volgens de geldende regels en zonder problemen verlopen.

Bezwaar

Tijdens de openbare zitting van de Kiesraad kreeg het aanwezige publiek de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de uitslag. Hiervan werd gebruik gemaakt door een raadsman van het statenlid in Noord-Holland, waarvan de stem ongeldig is verklaard vanwege het niet gebruiken van een rood potlood. Het bezwaar van de raadsman wordt opgenomen in het proces verbaal. De commissie voor de Geloofsbrieven van de Eerste Kamer zal op 31 mei aan de Kamer advies uitbrengen over de vraag of het bezwaar terecht is.

De Kiesraad is het centraal stembureau voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, Eerste Kamer en het Europees Parlement. De Raad, die is samengesteld uit zeven die bij Koninklijk besluit zijn benoemd, stelt de verkiezingsuitslagen officieel vast en maakt deze in het openbaar bekend.



Deel dit item: