Senaat stemt in met modernisering pensioenbesturen



Met alleen de stemmen tegen van de fracties van PvdA en SP heeft de Eerste Kamer dinsdag 31 januari het initiatiefvoorstel Koser Kaya - Blok (31.537) over de modernisering van de besturen van pensioenfondsen aangenomen. Ook nam de Eerste Kamer een motie aan die was ingediend door fractievoorzitter Thissen van GroenLinks. De motie spreekt uit dat naast de deelname van de pensioengerechtigden in de besturen van de pensioenfondsen ook een vertegenwoordiging van de jongere generaties in deze besturen wenselijk is.  De fracties van PvdA en SP steunden de motie Thissen wel, maar maakte PvdA-senator Noten maaktede kanttekening dat zijn fractie niet vindt dat jongeren 'automatisch' in pensioenbesturen opgenomen dienen te worden. Bij de samenstelling van deze besturen zouden de organisaties van werkgevers en werknemers de overhand moeten blijven houden. De fracties van PVV en VVD stemden tegen de motie Thissen. Volgens PVV-woordvoerder Klever niet om inhoudelijke, maar om politieke redenen. "Het primaat van de politiek ligt bij de Tweede Kamer. In die Kamer moet daarom gedebatteerd worden over de versterking van pensioenbesturen aan de hand van het wetsvoorstel dat binnenkort door het kabinet wordt ingediend", zei mevrouw Klever.

PvdA-senator Noten trok een door hem ingediende motie vlak voor de stemming in, omdat deze naar zijn mening na toezeggingen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het debat over het initiatiefvoorstel vorige week overbodig is geworden. De minister zal volgens Noten bij de uitwerking van het wetsvoorstel versterking pensioenbesturen rekening houden met de inhoud van de ingetrokken motie. Dit houdt in dat bij premiemaximalisatie het werkgeversaandeel in het bestuur van de bedrijfstakpensioenfondsen per definitie minder dan de helft van de zetels zal zijn.

Voor de CDA-fractie was aanneming van de motie Thissen mede een reden om toch voor het initiatiefvoorstel Koser Kaya - Blok te stemmen, zei senator Hoekstra. Hij herinnerde eraan dat de CDA-fractie in het debat sterk had aangedrongen op een plaats voor jongeren in de pensioenbesturen. Senator Nagel zei namens de fracties van 50PLUS en OSF dat deze fracties voor het initiatiefvoorstel zijn gewonnen door de toezegging dat bij de samenstelling van de pensioenbesturen diversiteit een belangrijke rol zal spelen.


Deel dit item: