Eerste Kamer wil leeftijdgrens 18 jaar bij verkoop bier



De Eerste Kamer heeft de regering gevraagd de wettelijke leeftijdgrens te verhogen van 16 naar 18 jaar voor verkoop en bezit van bier en andere zwak alcoholische dranken. Voor sterke drank geldt al een leeftijdsgrens van 18 jaar.

De senaat nam dinsdag 5 juni een motie aan waarin het verzoek staat om de leeftijdsgrens voor zwak alcoholische dranken te verhogen. De motie (EK 32.022, G)  was ingediend door senator Meurs (PvdA) en kreeg de steun van de fracties van CDA, SP, CU, SGP, PvdD, OSF en 50PLUS. Tegen stemden de fracties van VVD, PVV, D66 en GroenLinks. Senator Ganzevoort verklaarde de tegenstem van GroenLinks met een verwijzing naar een initiatiefwet over dit onderwerp dat al bij de Tweede Kamer aanhangig is.

De CDA-fractie keerde zich tijdens het debat over een wijziging van de Drank- en Horecawet (32.022) op 22 mei om dezelfde reden tegen de motie Meurs. Maar volgens senator Flierman is de finale afweging in de fractie van het CDA uitgevallen ten gunste van de motie Meurs. Ook in het verkiezingsprogramma van het CDA staat inmiddels de leeftijdsgrens van 18 jaar.

De tegenstemmers waren het in het debat eens met minister Schippers (VWS) dat het al moeilijk genoeg blijkt te zijn om de leeftijdsgrens van 16 jaar te handhaven.

Volgens de motie Meurs is er in de samenleving veel steun voor het verhogen van de leeftijdsgrens en hebben ook veel gemeenten behoefte aan een verhoging om het locale beleid beter te kunnen uitvoeren. Ook zou de effectiviteit van het toezicht gebaat zijn bij een eenduidige leeftijdsgrens.  


Deel dit item: