T01490

Toezegging Toezending ontwerprichtlijnen van de nieuwe EFSF-instrumenten (33.029)



De minister van Financiën zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag/opmerking van de leden Postema (PvdA), Backer (D66) en De Grave (VVD), toe de guidelines van het EFSF aan de Eerste Kamer toe te zenden.


Kerngegevens

Nummer T01490
Status voldaan
Datum toezegging 11 oktober 2011
Deadline 1 november 2011
Verantwoordelijke(n) Minister van Financiën
Kamerleden Jhr.mr. J.P. Backer (D66)
Mr. F.H.G. de Grave (VVD)
Drs. A. Postema (PvdA)
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen EFSF
Kamerstukken Wijziging begrotingsstaat Financiën 2011 in verband met de European Financial Stability Facility (EFSF) (33.029)


Uit de stukken

Handelingen I 2011/12, nr. 3, p. 46

De heer Postema (PvdA):

[...]

De gewijzigde raamovereenkomst ziet primair toe op het herstel van de leencapaciteit van de EFSF, in combinatie met een aanzienlijke uitbreiding van de looptijd van deze leningen. De nieuwe raamovereenkomst biedt daarenboven ook ruimte voor de EFSF om nieuwe instrumenten in te zetten, in het bijzonder de preventieve kredietlijn, de bankenherkapitalisaties en de secundaire opkoop. Hieraan wordt via de guidelines technische uitwerking gegeven. De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd deze guidelines voor te leggen alvorens Nederland daarmee instemt. Graag vernemen wij van de minister deze toezegging ook voor de Eerste Kamer.

Handelingen I 2011/12, nr. 3, p. 49

De heer Backer (D66):

[...]

Er werd net al gesproken over de guidelines. De minister heeft daarover in de Tweede Kamer een toezegginggedaan. Ik sluit mij aan bij het eerder door collega Postema gedane verzoek dat die toezegging ook voor ons zal gelden.

Handelingen I 2011/12, nr. 3, p. 56

De heer De Grave (VVD):

[...]

Het debat in de Tweede Kamer was goed. Naar aanleiding van de uitspraak van het Bundesverfassungsgericht en de wijze waarop dit nu in de Bondsdag wordt geregeld, is het vanzelfsprekend dat ook dit parlement een vergelijkbare positie en rechten wil hebben. Daar is in de Tweede Kamer goed over gesproken. De toezeggingen van de minister daar waren adequaat. Er werd gesproken over het parlement. Voor de zekerheid vraag ik, net als anderen, of dit ook de Eerste Kamer betreft.

Handelingen I 2011/12, nr. 3, p. 57

Minister De Jager:

Dan begin ik aan de beantwoording. De woordvoerders van de PvdA, D66 en de VVD hebben gevraagd naar de guidelines. Het mechanisme moet efficiënt en effectief blijven, dus wij moeten wel doortastendheid uitstralen naar het buitenland. Het lijkt mij echter geen enkel probleem om de Kamer deze guidelines te doen toekomen. Mochten er nog vragen zijn, dan wil ik het uiteraard onmiddellijk weten. Ik heb de Tweede Kamer toegezegd dat men mij direct kan bevragen.

Handelingen I 2011/12, nr. 3, p. 59

Minister De Jager:

Ik heb toegezegd dat ik de guidelines aan de Eerste Kamer zal sturen.


Brondocumenten


Historie