Wetsvoorstel visstroperij aanvaard



De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 juni ingestemd met voorstellen om visstroperij strenger aan te pakken. Dit gebeurde door de Visserijwet van 1963 aan te passen en visstroperij strafbaar te stellen volgens de Wet op de Economische Delicten (WED). Hiermee komt ook de visakte te vervallen en wordt de hoeveelheid vergunningen en administratieve lasten teruggedrongen. In het debat werden door de fracties van VVD, PvdA, PVV en PvdD vragen gesteld aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over onder meer de verhoging van de strafmaat, handhavingcapaciteit en de registratieplicht voor de horeca. Er werden daarbij verscheidene sterk veroordelende opmerkingen gemaakt ten aanzien van visstroperij.

Strafmaxima

PvdA-senator Sylvester, mede sprekend namens de fracties van CDA, D66, Groen Links, SP en OSF, gaf aan zeer verheugd te zijn over het verhogen van de maximum straf voor visstroperij, maar vroeg de regering of er naar aanleiding van het wetsvoorstel ook daadwerkelijk zwaardere straffen geëist gaan worden en wat het standpunt van het Openbaar Ministerie is in deze. Ook VVD-senator Schouwenaar stelde deze vraag en merkte op dat hij hierover in de schriftelijke wisseling met de staatssecretaris een vraag had gesteld, die helaas niet was beantwoord. Schouwenaar vroeg de staatssecretaris of onderzoek was gedaan naar huidige straftoekenning bij visstroperij. Wanneer immers tot op heden weinig of nooit het strafmaximum is opgelegd, dreigt het wetsvoorstel een dode letter te worden aldus Schouwenaar.

Overbrenging naar de WED

Staatssecretaris Bleker gaf in het debat aan dat het vissen zonder toestemming van de rechthebbende in de Nederlandse kust- en binnenwateren dient te worden ondergebracht in de Wet op de Economische Delicten (WED), daar het een inbreuk maakt op een zakelijk, economisch recht. Eerste Kamerlid voor de PvdD Koffeman merkte in dit verband op dat het zijns inziens niet juist is dat er een zwaardere straf is voor het inbreuk maken op een zakelijk recht dan voor het overtreden van voorschriften ter bescherming van de natuur. Staatssecretaris Bleker zegde de PvdD-senator toe dat hij de Wet Natuur wil aanscherpen om hieraan tegemoet te komen. Ook vroeg senator Koffeman de staatssecretaris of er een algeheel verbod kon komen op het uitzetten van vissen. Momenteel is er in de Flora en Faunawet een uitzonderingsbepaling opgenomen voor vissoorten die onder de Visserijwet vallen. Hiermee wordt rekening gehouden met het belang van de visserij, hetgeen volgens Koffeman onvoldoende weging geeft aan de effecten op de natuur en welzijnseffecten op de individuele vissen. Ook vroeg hij de staatssecretaris of er voor veelplegers van visstroperij een levenslang visverbod kon worden opgelegd.

Handhaving

PVV-senator Faber-van de Klashorst gaf aan dat een striktere handhaving van visstroperij en het uitbreiden van menskracht daartoe gewenst is. Zij stelde dat er momenteel miljoenen omgaan in deze branche en dat gehele levensgemeenschappen in het water dreigen te worden ontwricht. Senator Sylvester stelde dat in de Tweede Kamer de motie Jacobi is aangenomen waarin de regering wordt verzocht maatregelen te nemen voor voldoende handhaving. De huidige voorgestelde handhavingcapaciteit ligt echter op het niveau van lagere overheden. Zij vroeg de staatssecretaris welke rol de regering hierin ziet voor zichzelf. Eerste Kamerlid Schouwenaar merkte op dat een capaciteitsuitbreiding er niet in zit, aangezien hier de middelen niet voor zijn en er ook andere misdrijven zijn waarvoor handhaving vereist is. Ook de staatssecretaris gaf in het debat aan dat er geen uitbreiding van de huidige capaciteit mogelijk is, maar dat wel zal worden aangestuurd op een verbeterde samenwerking tussen de regionale sportvisserij, de regionale politie en de NVWA. Hij zegde senator Sylvester toe dat hij in de komende jaren zal toezien of deze samenwerking ook daadwerkelijk is verbeterd. Op de vraag van senator Faber-van de Klashorst over het in ere herstellen van de animal cops antwoordde hij afwijzend.

Registratieplicht voor de horeca

Senator Sylvester (PvdA) stelde in het debat dat de consument er recht op heeft om te weten waar de vis vandaan komt die hij besteld. Zij vroeg de regering hoe de horecasector kan worden gestimuleerd om over te gaan tot aanvullende maatregelen zoals het voorlichten van de consument. Senator Schouwenaar (VVD) maakte zich er echter sterk voor dat de horeca niet wordt belast met extra administratie.


Deel dit item: