T01535

Toezegging Per brief informeren over relatie EU-ingezetenen en vereiste Unieburgerschap notaris (31.040)



De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen/opmerkingen van de leden Van Bijsterveld en Broekers-Knol, toe voor de stemming over dit wetsvoorstel een brief te sturen aan de Kamer waarin duidelijk wordt wat de relatie is tussen langdurig EG-ingezetenschap en het vereiste van Unieburgerschap voor de notaris. 


Kerngegevens

Nummer T01535
Status voldaan
Datum toezegging 5 juni 2012
Deadline 12 juni 2012
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie
Kamerleden prof. dr. S.C. van Bijsterveld (CDA)
mr. A. Broekers-Knol (VVD)
Commissie commissie voor Veiligheid en Justitie (V&J)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen nationaliteitseisen
notarissen
Kamerstukken Wijziging Wet notarisambt inzake vervallen nationaliteitsvereiste benoeming notaris (31.040)


Uit de stukken

Handelingen I 2011-2012, nr. 31 - blz. 11

Mevrouw Van Bijsterveld (CDA): "Ik heb nog één kleine, informatieve vraag. Deze betreft de betekenis van het begrip "langdurig ingezetenschap" van derdelanders die via die EG-regeling voor toegang tot het notarisambt in aanmerking kunnen komen. Wat moeten we ons daarbij voorstellen, in termen van tijdsduur?"

Handelingen I 2011-2012, nr. 31 - blz. 13

Staatssecretaris Teeven: " Mevrouw Van Bijsterveld vroeg naar de termijn. Het gaat om een termijn van zes jaar. Als je zes jaar stage loopt, ben je ook ingezetene in de zin van de wet. In die zin kun je dan dus ook notaris worden."

Mevrouw Van Bijsterveld (CDA): "Als straks dit wetsvoorstel met de wijziging daarvan van kracht wordt, bestaat in theorie en ook in de praktijk nog steeds de mogelijkheid om zo'n EG- of EU-verklaring te bemachtigen als derdelander. Dat heeft echter geen praktisch effect, omdat de toegang tot het ambt in feite niet mogelijk is."

Staatssecretaris Teeven: "Tenzij je op enig moment wordt beschouwd als ingezetene van de EU, dus als EU-burger. De wijzigingswet betreft een wetswijziging die ook andere landen hebben gekozen. Als de wijzigingswet wordt aangenomen en als je dan als derdelander gedurende een periode van zes jaar of langer in de EU gevestigd bent, word je op enig moment aangemerkt als EU-burger."

Mevrouw Van Bijsterveld (CDA): "Dat betekent in feite dat de beperking van nationaliteit tot alleen EU-burgers in de praktijk niet veel om het lijf heeft als je daarbij een zes jaar durende stage optelt. Of zie ik dat niet helemaal goed?"

Staatssecretaris Teeven: "Om te voorkomen dat ik misschien een fout maak, is het wellicht goed dat ik de Kamer daar voor de stemming nog schriftelijk over informeer."

Mevrouw Broekers-Knol (VVD): "Ik heb een vergelijkbare vraag. Het is inderdaad regelgeving dat je na zes jaar als ingezetene wordt aangemerkt, maar de vraag of je daarmee ook de nationaliteit van een van de EU-landen hebt verworven, wat een vereiste is, is echter niet beantwoord. Als ingezetene heb je bepaalde rechten om mee te doen aan allerlei dingen, maar dat is iets anders dan het nationaliteitsvereiste. Je hebt als ingezetene niet automatisch de Franse of Nederlandse nationaliteit. Dat zou wat moois zijn! Dan zouden wij onze nationaliteitswet wel kunnen afschaffen!"

Staatssecretaris Teeven: "Daar heeft mevrouw Broekers-Knol gelijk in, maar ik denk dat het goed is als ik de Kamer expliciet een briefje stuur voor de stemming, waarvan ik aanneem dat die volgende week dinsdag zal plaatsvinden."


Brondocumenten


Historie