Papieren Herdenkings Monument oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië



De voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, en de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, hebben op dinsdag 14 augustus 2012 een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. De herdenking zelf begon met een korte toespraak van de voorzitter van de “Stichting Herdenking 15 augustus 1945”, Jan Kees Wiebenga.

Voorafgaand aan de herdenking bood voorzitter Jan van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden in de Noenzaal van de Eerste Kamer beide Kamervoorzitters een exemplaar aan van een 'Papieren Herdenkings Monument'. Dit boek is  in opdracht van de stichting vervaardigd en bevat de namen van 11.500 mensen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands Indië.

"Een eerbetoon aan de Nederlanders die vielen in Azië tijdens WOII teneinde vrede te bewaren voor alle volkeren van voormalig Nederlands-Indië", aldus Van Wagtendonk. Het boek bevat volgens hem naar schatting 7.500 nieuwe namen van gevallenen en is daarmee een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen, een boek met de namen van 18.000 mensen die in voormalig Nederlands-Indië zijn gevallen.

Tijdens de herdenking onderstreepte Gerdi Verbeet het belang van de aanvulling op deze erelijst, die al sinds 1960 in de hal van de Tweede Kamer ligt. "Toen dachten we, 15 jaar na het einde van de oorlog, dat we de namen van alle gevallenen wel kenden. Nu weten we dat het heel lang kan duren voordat je boeken over een oorlog kunt sluiten - áls je het al ooit kunt. Jaren na dato worden nog graven gevonden, nog lichamelijke resten geïdentificeerd. En jaren na dato zijn er ook steeds opnieuw mensen die op zoek gaan. Die zich moeite getroosten om álle namen te vinden en vast te leggen voor hen die zijn gevallen", aldus Verbeet.


Deel dit item: