Eerste Kamer stemt unaniem in met wetsvoorstel uitkeringsduur politici en bestuurders



De Eerste Kamer heeft op dinsdag 11 september 2012 unaniem ingestemd met de Wet aanpassing uitkeringsduur Appa. De Kamer had er kort voor de zomer uitdrukkelijk voor gekozen dit wetsvoorstel nog binnen het parlementaire jaar af te handelen, zodat het onmiddellijk kon ingaan. Met een unanieme aanvaarding van het wetsvoorstel (in afwezigheid van 50PLUS) is ruim voldaan aan de in art. 63 Grondwet vereiste meerderheid van twee derde bij financiële regelingen voor leden en gewezen leden van de Tweede en de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In het Begrotingsakkoord 2013 hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in de Tweede Kamer afgesproken dat per 1 september 2012 de maximumduur voor de wachtgeldregeling voor politici gelijk wordt aan de maximumduur van de uitkering op grond van de Werkloosheidswet. Het wetsvoorstel past in een ontwikkeling die in 2010 heeft geleid tot verdere gelijktrekking van de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers.

Directe inwerkingtreding

Senator Koole (PvdA) had bezwaren dat het wetsvoorstel geen overgangsregeling kent, hetgeen volgens hem in strijd is met het beginsel van rechtszekerheid. Hij vond het wetsvoorstel niet opportuun en stelde dat dit past in het rijtje van ‘politics bashing’: het afgeven op de politiek door de politici zelf.  Ook senator Huijbregts-Schiedon (VVD) vroeg de minister welk algemeen belang is gediend met directe invoering.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde dat er vanwege de huidige maatschappelijke en economische situatie bewust geen overgangsregeling is. Wel is er een uitzondering voor politici en bestuurders die ouder dan 50 zijn en op het moment van aftreden meer dan 10 jaar in dienst waren. Voor hen geldt onverminderd een verlengde uitkeringsduur tot aan hun 65e. Senator Engels (D66) onderschreef de ontwikkeling naar verdere normalisering van de rechtspositie van politici en bestuurders. Volgens hem mag ook van hen worden verwacht dat zij bijdragen aan het op orde brengen van de rijksbegroting. Met betrekking tot het uitblijven van een overgangsregeling stelde bij dat het belang van rijksbudget kennelijk zwaarder weegt.

Afname geschikte vertegenwoordigers

Senator Thissen (GroenLinks) benadrukte in het debat dat mensen die kiezen voor een politiek ambt veel grotere afbreukrisico’s hebben en bijzondere voorzieningen dus gerechtvaardigd zijn. Werving en selectie van ambtsdragers wordt naar zijn mening niet makkelijker als risicoafdekking wordt verkleind. Senator Engels (D66) deelde de bezorgdheid over het rekruteren van kandidaten voor het publieke ambt. Hij stelde echter dat dit niet zo zeer aan de financiële en rechtspositionele regelingen ligt, als wel aan een gebrek aan ambitie om actief te zijn in deze ambten. Volgens de heer Engels mag men in het licht van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen van politici en bestuurders vragen dat zij hun steentje bijdragen. Senator Vliegenthart (SP) benadrukte in het debat dat de voorgestelde regeling nog steeds een betere regeling is dan de meeste werknemers in Nederland hebben. Ook senator Ester (ChristenUnie) denkt niet dat het politieke ambt door deze aanpassing minder aantrekkelijk wordt:“Soms komt er in dit huis een wetsvoorstel voorbij waar je niet lang over hoeft te debatteren, dit is er één van”.

Senator Lokin-Sassen (CDA) gaf aan dat haar fractie zich op grote lijnen kan vinden in het wetsvoorstel, maar vroeg de minister wel hoe het wetsvoorstel moet worden gezien in het licht van de recente verhoging van de AOW-leeftijd. Minister Spies gaf aan dat er momenteel een wetsvoorstel in consultatie is om de Appa af te stemmen op de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast zei de minister de Kamer toe te evalueren welke effecten de in het wetsvoorstel voorgestelde maatregelen in de komende jaren hebben, waarbij ook specifiek wordt gekeken naar de politieke vertegenwoordigers van lagere overheden. Ook zei de minister toe aan senator Ester (ChristenUnie) de desbetreffende beroepsgroepen te informeren over de uitkomsten van de behandeling van dit wetsvoorstel.


Deel dit item: