Wetsvoorstel opslag duurzame energie aangenomen



De Eerste Kamer heeft op 18 december 2012 de Wet opslag duurzame energie aangenomen. Alle fracties van de Kamer, met uitzondering van de PVV-fractie stemden voor. Het wetsvoorstel voorziet in de invoering van een nieuwe heffing op het verbruik van elektriciteit en aardgas en in de opslag van duurzame energie, naast de al bestaande energiebelasting op dat verbruik. Hiermee wordt de zogeheten SDE-plus regeling voor een deel gefinancierd. Dit voorstel is in lijn met het streven van de regering om in 2020 16% duurzame energie te produceren. Minister Kamp van Economische Zaken voerde namens de regering het woord.

Senator Faber van de Klashorst (PVV) merkte op dat er voor het streven van de regering langlopende contracten zullen worden afgesloten die naar haar mening een groot risico vormen voor de Nederlandse Staat. "De PVV-fractie had liever gezien dat de fossiele energieketens verduurzaamd zouden worden." Senator Faber-van de Klashorst vroeg de minister om een jaarlijks overzicht van de hoeveelheid duurzaam geproduceerde energie, die bekostigd wordt uit dit wetsvoorstel. Minister Kamp zegde haar dit toe. Op de vraag van senator Faber-van de Klashorst of er al een goedkeurende beschikking van de Europese Commissie is voor de verlaagde tarieven voor de glastuinbouw, antwoordde de minister dat de formele goedkeuring nog niet binnen is maar dat deze zeer binnenkort wordt verwacht.

Senator Vos (GroenLinks) gaf aan dat haar fractie het wetsvoorstel in grote lijnen steunt, maar vroeg wel waarom er is gekozen voor een extra heffing naast de al bestaande energiebelasting. Vos vroeg om de inzet van het kabinet voor langjarige zekerheid voor investeerders in duurzame energie. Ook vroeg zij waarom het kabinet overweegt voor grootverbruikers in 2013 extra compensatie in te voeren, bovenop het verlaagde tarief van de SDE-plus regeling. "Hoe ziet het kabinet voor zich dat bedrijven gaan investeren in energiebesparing en duurzame energie, waar er lagere lasten zijn en er ook nog een extra compensatie wordt geboden?"

Senator Backer (D66) merkte op: “Het lijkt net alsof de Staat met een opslag zijn risico bij de burger afdekt. Ik heb het over het risico dat de energieleveranciers de transitie niet maken. Dat is wel een heel innovatieve grondslag voor belastingheffing!” Backer vroeg wat er gebeurt als de opbrengsten van de SDE-plus regeling sterk afwijken van de kosten.

Senator Noten (PvdA) gaf aan dat er veel voor valt te zeggen om Nederlandse bedrijfsleven niet op achterstand te plaatsen, maar dat dit op termijn niet houdbaar is. Hij merkte op dat niet alleen duurzame energie, maar ook andere vormen van energie nog steeds worden gesubsidieerd en vroeg de minister of hij dit probleem accepteert.

Senator Terpstra (CDA) vroeg onder meer of energiebesparing als doelstelling van de wet kan worden opgenomen. Het besparen van energie is immers net zo belangrijk als het duurzaam opwekken er van. Minister Kamp van Economische Zaken gaf aan dat hij omwille van duidelijkheid en efficiëntie deze doelstelling niet zal toevoegen aan het wetsvoorstel, maar dat hij begin 2014 wel met een ander wetsvoorstel zal komen om dit bereiken.


Deel dit item: