Handtekeningenactie "Houd de 12 provincies"



Leerlingen van basisscholen uit het Friese Drachten, verenigd in de Actiegroep "Houd de 12 provincies", hebben dinsdag een petitie aangeboden aan leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning van de Eerste Kamer. De kinderen zijn tegen het voornemen uit het regeerakkoord om de twaalf provincies op den duur te vervangen door vijf landsdelen. De leerlingen boden de vicevoorzitter van de commissie, senator Joyce Sylvester (PvdA), 2.258 handtekeningen van burgers tegen de samenvoeging van provincies aan. De kinderen betwijfelen of de samenvoeging van provincies echt wel zoveel geld bespaart. Zij zien meer heil in betere samenwerking. De twaalf Nederlandse provincies hebben bovendien allemaal een eigen cultuur en identiteit, en die willen zij graag behouden. De Eerste Kamer zou volgens de leerlingen dan ook niet moeten instemmen met voorstellen over de verandering van de provinciale indeling.

Vicevoorzitter Sylvester loofde de kinderen voor hun politieke betrokkenheid, ook al hebben zij vanwege hun leeftijd nog geen stemrecht. Leden van de commissie zegden de kinderen toe hun argumenten goed te zullen bestuderen en af te zullen wegen tegen de argumenten van voorstanders van de samenvoeging van provincies.

De Eerste Kamer debatteert op 18 juni aanstaande over de Nota "Bestuur in samenhang. De bestuurlijke organisatie in Nederland" van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dit debat worden overigens nog geen beslissingen over de samenvoeging van provincies genomen - er liggen immers nog geen wetsvoorstellen voor - maar het onderwerp kan wel aan de orde komen.


Deel dit item: