Kamervoorzitter in gedemilitariseerde zone Korea



Tijdens een tussenstop in Seoul, de hoofdstad van de Republiek Korea (Zuid-Korea), op de terugreis uit Australië heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer een bezoek gebracht aan de gedemilitariseerde zone (DMZ) die Noord- en Zuid-Korea op de 38e graad van het Koreaans schiereiland scheidt. Hij werd op verzoek van de Nederlandse ambassade in Noord- en Zuid-Korea rondgeleid en geïnformeerd door commandanten van de United Nations Command Military Armistice Commission (UNCMAC). Dit commando van de Verenigde Naties houdt toezicht op de naleving van het wapenstilstandsverdrag van 27 juli 1953.

De DMZ is een bufferzone van 4 km breed over een lengte van 250 km. Midden door de zone loopt de militaire demarcatielijn. Aan weerszijden van de DMZ bevinden zich omvangrijke Zuid-Koreaanse en Amerikaanse, en Noord-Koreaanse troepenmachten. Binnen de zone bevinden zich naar schatting twee miljoen landmijnen. In het wapenstilstandsverdrag is precies geregeld in hoeverre binnen de DMZ aan weerszijden van de demarcatielijn patrouilles en bezoeken zijn toegestaan.

Hoewel de Kamervoorzitter in Korea slechts op doorreis was, werd hij in Seoul hartelijk ontvangen door de Vicevoorzitter van het parlement van de Republiek Korea, de heer Lee Byung-suk, en een aantal afgevaardigden. De heer Lee bracht in maart 2013 een bezoek aan de Staten-Generaal.

Zie ook:


Deel dit item: