Korte aantekeningen vergadering commissie Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BZK/AZ) van 1 oktober 2013




1. CII

Nota ‘Bestuur in samenhang. De bestuurlijke organisatie in Nederland.’

De uitstelbrief van de minister van BZK d.d. 25 september 2013 (CII, G) wordt voor kennisgeving aangenomen.

2. 33239

Initiatiefvoorstel-Schouw Deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester

De commissie stelt voor het voorbereidend onderzoek op 5 november 2013 te houden.

3. 33440

Wijziging van de Paspoortwet in verband met onder meer de status van de Nederlandse identiteitskaart

De commissie besluit de procedure aan te houden tot 8 oktober 2013.

4. T01681

Reactie op aanbevelingen GRECO (32.752)

De commissie besluit de bespreking van de brief van de minister van BZK d.d. 20 september 2013 inzake beleidsreactie GRECO inzake de financiering van politieke partijen (32752, I) aan te houden tot 8 oktober 2013.

5. Voorbereiding debat over de staat van de rechtsstaat

Het debat wordt door de commissie V&J voorbereid volgens de uitgezette lijn. De commissie BZK/AZ geeft de commissie V&J in overweging het thema 'de toekomst van de bestuursrechtspraak' niet bij het debat over de staat van de rechtsstaat te betrekken. De commissie BZK/AZ prefereert een apart debat over dit thema, dat t.z.t. gevoerd kan worden, bijvoorbeeld bij de behandeling van specifieke wetsvoorstellen.

6. Gesprek met een delegatie van de Raad van State over het instrument "Voorlichting" (8 oktober 2013, 16.30 - 18.00 uur)

De voorzitter van de commissie geeft aan dat hij dit gesprek helaas niet kan voorzitten wegens andere verplichtingen. De vicevoorzitter zal daarom voorzitten en uit dien hoofde een beknopte inleiding houden, waarop de aanwezige leden/staatsraden van de Raad van State kunnen reageren en de gedachtewisseling tussen de commissieleden en hen plaats kan hebben.

7. Mededelingen en informatie

De commissie neemt kennis van de mededeling dat de geplande briefing door de Algemene Rekenkamer met het oog op het plenaire debat over de kabinetsreactie op het POC-rapport (C) op 29 oktober 2013 geen doorgang kan vinden.

8. Rondvraag

De commissie is benieuwd naar de aan de Tweede Kamer toegezegde notitie over de positie van de Eerste Kamer.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman