Inter-Parliamentary Union eist 'zero tolerance' van chemische wapens



De Inter-Parliamentary Union (IPU), de internationale organisatie van parlementen, heeft een beroep op al haar 163 leden gedaan om het gebruik van chemische wapens te veroordelen en de Chemische Wapens Conventie te ratificeren.

Aan het einde van de driedaagse 129e Assemblee in Genève werd op 9 oktober 2013 een resolutie aanvaard die van alle Staten die nog geen partij zijn, vraagt om als zaak van de hoogste urgentie en zonder voorafgaande voorwaarden toe te treden tot de conventie en deze te ratificeren.

Parlementen is gevraagd toe te zien op de effectieve implementatie van hun nationale wetgeving met betrekking tot chemische wapens. Ook zouden zij moeten bijdragen aan een 'zero tolerance'-benadering van ontwikkeling, productie, opslag en gebruik van chemische wapens.

Zeer geschokt door het gebruik van chemische wapens in Syrië, erkent de IPU de recente toetreding van Syrië tot het verdrag en onderstreept zij de noodzaak van volledige naleving van de bepalingen van de conventie.

Dijkhoff in Executive Committee, Franken in Middle East Committee

De Nederlandse delegatie naar de IPU-Assemblee bestond uit Eerste Kamerlid Margreet de Boer (GroenLinks) en Tweede Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Agnes Wolbert (PvdA). Klaas Dijkhoff die al voorzitter was van het Forum for Young Parlementarians, werd gekozen in het Executive Committee van de IPU. Senator Hans Franken die niet kon deelnemen aan deze Assemblee, werd gekozen in het Committee on Middle East Questions.

SRHR

De Nederlandse delegatie had tijdens het verblijf in Genève enkele ontmoetingen met de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Genève. Op uitnodiging van Ambassadeur Roderick van Schreven nam de delegatie deel aan een thema-avond over 'Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR), including HIV/AIDS, women's rights, gender equality and the post 2015 development framework'. De delegatieleden wisselden intensief van gedachten met vertegenwoordigers van internationale organisaties, onder wie Flavia Pansieri, plaatsvervangend Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Zie ook:


Deel dit item: