Wetsvoorstellen referenda binnenkort plenair in Eerste Kamer



Het initiatiefwetsvoorstel voor een correctief referendum wordt binnenkort plenair behandeld in de Eerste Kamer. De Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BZK/AZ) heeft de schriftelijke voorbereiding dinsdag afgesloten. Op dinsdag 28 januari stelt de commissie de datum voor plenaire behandeling vast.

Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Fokke (PvdA), Voortman (GroenLinks) en Schouw (D66) beoogt via een wijziging van de Grondwet mogelijk te maken dat, op initiatief van burgers, een bindend correctief referendum kan worden gehouden over een wetsvoorstel dat door het parlement is aangenomen. Het voorstel is op 16 april 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. PVV, 50PLUS, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP stemden voor.

De indieners zien het correctief wetgevingsreferendum als een geschikt middel om de invloed van de burger op het beleid te vergroten. Dit is de eerste lezing van deze Grondwetswijziging. Op 18 mei 1999 verwierp de Eerste Kamer een eerder wetsvoorstel over een referendum, het wetsvoorstel Verandering in de Grondwet inzake het correctief referendum. In het nieuwe initiatiefwetsvoorstel wordt voorgesteld de verschillende drempels voor het quorum, het aantal steunbetuigingen en de verschillende termijnen niet in de Grondwet te regelen, maar via uitvoeringswetgeving. Die uitvoeringswetten moeten wel met ten minste een tweederde meerderheid door beide Kamers worden aangenomen.

Het initiatiefvoorstel voor een correctief referendum wordt gezamenlijk behandeld met een initiatiefvoorstel voor een raadgevend referendum. Het doel van een raadgevend referendum is de wetgever te adviseren voorgenomen wetgeving te wijzigen. De indieners zien het raadgevend referendum als een geschikt middel om de invloed van de burgers op het beleid te vergroten. De uitslag van het referendum is niet bindend. Dit initiatiefvoorstel werd oorspronkelijk ingediend door de toenmalige Tweede Kamerleden Duyvendak (GroenLinks) en Dubbelboer (PvdA). Het wordt nu verdedigd door de Tweede Kamerleden Fokke (PvdA), Voortman (GroenLinks) en Schouw (D66). Het voorstel is op 14 februari 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. PVV, 50PLUS, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP stemden voor.


Deel dit item: