Twee petities voor Eerste Kamerleden voor wetsvoorstel nieuwe JeugdwetDe commissie VWS van de Eerste Kamer heeft dinsdag twee petities in ontvangst genomen inzake de behandeling van het wetsvoorstel van een nieuwe Jeugdwet. In de ene petitie uitten ouders, instellingen en beroepsbeoefenaren in de jeugd-ggz hun bezorgdheid over de gevolgen van de overheveling van dit deel van de geestelijke gezondheidszorg naar de gemeenten, zoals het kabinet voorstelt. In de andere petitie toonde Abvakabo FNV zich bij monde van voorzitter Corrie van Brenk bezorgd over de gevolgen van de nieuwe Jeugdwet voor werknemers in deze sector en voor de kwaliteit van de zorg.e

Grotere versie foto

Kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff bood de senatoren meer dan 95.000 handtekeningen, waaronder meer dan 60.000 van ouders, 13.000 van zorgprofessionals, 7.000 van artsen, meer dan 6.000 van leerkrachten en 1.100 van hoogleraren. De ondertekenaars zijn bezorgd dat de overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten op korte en zeker op lange termijn heel nadelig zal zijn voor de kwaliteit van de diagnostiek en de behandeling van kinderen en jeugdigen met een psychische aandoening en ook voor de kosten van de zorg. Zij willen dat de gezondheidszorg voor kinderen een verzekerd recht blijft, ook bij psychiatrische aandoeningen.

AbvaKabo FNV-voorzitter Van Brenk liet de senatoren weten positieve zaken te zien in de nieuwe Jeugdwet, met name de ontschotting en het organiseren van de zorg dichter bij de cliënt. Niettemin toonde zij zich op drie punten bezorgd: de bezuinigingen op de jeugdzorg moeten van tafel, er zijn onvoldoende waarborgen voor handhaving van de kwaliteit van de zorg, en de continuïteit van de zorg en de werkgelegenheid zijn in het geding. Veel jeugdzorgorganisaties weten niet waar ze per 1 januari 2015 – de ingangsdatum van de nieuwe wet – aan toe zijn en dreigen al in 2014 ontslagen aan te vragen als er niet snel duidelijkheid komt. De bond deed een dringend beroep op de Eerste Kamer om bij het kabinet aan te dringen op ruimere overgangsregelingen en overnameafspraken om de werkgelegenheid overeind te houden.

De Eerste Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Van Rijn (VWS) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) over de nieuwe Jeugdwet


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 6 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.