De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Ganzevoort (GroenLinks) en Sylvester (PvdA) toe om
-
1.de Raad voor Cultuur een risicoanalyse te laten maken naar witte vlekken in de culturele basisinfrastructuur;
-
2.de Eerste Kamer een brief te sturen over de te volgen procedure.
Nummer | T01972 |
---|---|
Status | voldaan |
Datum toezegging | 10 juni 2014 |
Deadline | 1 januari 2015 |
Verantwoordelijke(n) | Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap |
Kamerleden | Prof.dr. R.R. Ganzevoort (GroenLinks) dr. J.J. Sylvester (PvdA) |
Commissie | commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) |
Soort activiteit | Mondeling overleg |
Categorie | brief/nota |
Onderwerpen | basisinfrastructuur Raad voor Cultuur |
Kamerstukken | Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2014 (33.750 VIII) |
Kamerstukken I 2013/14, 33750 VIII, I, blz. 11-13
De heer Ganzevoort (GroenLinks): Ik wil nog een korte reactie geven en een punt meegeven waarmee we misschien nog een stapje verder kunnen komen. Ik ben natuurlijk niet geïnteresseerd in een individuele instelling die omvalt of die ophoudt te bestaan. Ik ben geïnteresseerd in de stelselverantwoordelijkheid en de risico's die daarin zitten. Misschien mag ik de vraag naar de veerkracht ook zo stellen. Dit zijn voorbeelden die de minister mag meenemen. Is de minister bereid om een risicoanalyse te maken waar de witte vlekken in het beleid ontstaan en waar die veerkracht onvoldoende is? Dat is iets anders dan een puur kwantitatief overzicht. Het is ook iets anders dan een wat meer anekdotische benadering. Het is een serieuze vraag. Zitten er in de verschuivingen in het systeem risico's die geleidelijk aan zichtbaar worden en die om beleid vragen? Is dat een weg waarop we elkaar wel kunnen vinden?
Minister Bussemaker: Dat wil ik wel proberen. Sterker nog, die discussie heb ik al gevoerd met de wethouders van de G-9 en ook al met de VNG en het IPO als zodanig: wat zijn de witte vlekken die mensen daar zien? Overigens kwamen daar zeer diverse antwoorden op. De eerste zei talentontwikkeling, de tweede zei festivals en de derde zei regionale spreiding. Dat geeft maar weer aan dat het niet heel helder is. Ik zou die gegevens van onderop kunnen ophalen en de Raad voor Cultuur kunnen vragen waar men risico's en witte vlekken ziet. Dat doen we ook in de wetenschap. Dat is op zich een goede manier om ernaar te kijken.
De heer Ganzevoort (GroenLinks): Dit zijn een paar voorbeelden die wij in ieder geval gehoord hebben.
Mevrouw Sylvester (PvdA): Ik kan mij geheel vinden in de vraag van de heer Ganzevoort. Ik ben ook verheugd over de reactie van de minister. Het gaat erom dat op het moment dat er witte vlekken zijn, die ook worden aangegeven. In Suriname gebruiken we daarvoor het woord "bananenwinkel": alles ligt rijp en groen door elkaar, vingerbacoven, handbacoven, Chiquitabananen. Dan kun je wel ten principale als politiek bepalen welke witte vlek je het meest prangend vindt en welke witte vlek je gaat invullen. Ik vind het wel degelijk van belang dat de minister die witte vlekken inventariseert en dat bij de Tweede Kamer en bij ons teruglegt. Dan kunnen wij kijken welke witte vlek in welke richting moet worden ingevuld.
Minister Bussemaker: Ik ben daartoe bereid. Ik moet even nadenken, want ik heb de Raad voor Cultuur al om advies gevraagd of was voornemens om dat te doen als de tussenbalans bij de nieuwe basisinfrastructuur voor de periode vanaf 2017. Als ik mij het debat dat we hier hebben gevoerd goed herinner, waren de vragen vooral bedoeld om te weten welke opdracht de Kamer mij wellicht wil meegeven bij de invulling van die nieuwe basisinfrastructuur. Ik weet even niet uit mijn hoofd wanneer de Raad voor Cultuur met iets komt. Ik kijk even naar mijn medewerker.
De heer Bersee: De verkenning van de Raad voor Cultuur komt in de week van 25 juni. Dat is een verhaal dat de Raad voor Cultuur op eigen doft schrijft over hoe de cultuursector in het algemeen ervoor staat. Vervolgens komt de minister eind van het jaar met een gerichte adviesaanvraag aan de Raad voor Cultuur over de uitgangspunten voor het nieuwe stelsel.
Minister Bussemaker: Ik zou het bij dat advies kunnen meenemen, maar dat advies ga ik pas in december aan de Raad voor Cultuur vragen, als ik ook wat meer zicht heb op de beschikbare gegevens. Als de Kamer dat per se eerder wil hebben, dan moet ik dat nu apart gaan vragen. Dan kan dat worden meegenomen bij Cultuur in Beeld, want dat krijgt de Kamer in december.
De heer Ganzevoort (GroenLinks): Mag ik voorstellen dat de minister deze vraag nu in ieder geval doorgeleidt naar de Raad voor Cultuur en anderen die toch al met dit soort onderzoek bezig zijn? Ik kan mij voorstellen dat de Raad voor Cultuur bij het schrijven van dat rapport zegt: er zit al een aantal aanzetten in waarbij we een aantal van die risico's al in beeld krijgen. Het hoeft niet op één vast moment. Het gaat er meer om dat het helder wordt in de loop van de komende periode.
Minister Bussemaker: Ik wil u wel een brief sturen waarin ik procedureel uiteenzet wat we vragen op welk moment. Het is lastig, omdat de Raad voor Cultuur al heel snel komt met dat eerste advies. Dat kan ik niet meer vragen, want dat komt over twee weken. De volgende adviesaanvraag waarin het kan worden meegenomen, gaat pas in december uit. Maar we hebben nog wel even, want we hebben het over de nieuwe basisinfrastructuur, die pas in 2017 ingaat.
De voorzitter: Ik kijk even rond. Ik heb zonet ook even op lichaamstaal gelet. In mijn beleving is juni te vroeg. Het voorstel van de minister om de procedure in een brief uiteen te zetten, is een goed voorstel. Het eerstvolgende moment waarop dat zou kunnen, in december met Cultuur in Beeld, zou een heel goed moment zijn, tenzij de minister een beter voorstel heeft dat hier weer terechtkomt. Kan dat nu geconcludeerd worden?
Minister Bussemaker: Met één correctie. Het advies van de Raad voor Cultuur dat eind juni komt, krijgt uw Kamer ook. Eind december krijgt u Cultuur in Beeld, waarin ik probeer de twee vragen van de D66-fractie en ook de algemene noties van dit gesprek een plek te geven, zeker in mijn brief, en waarin ik meeneem wat ik dan aldaar ophaal aan witte vlekken. Het lijkt mij dan wel het meest logische om die verkenning naar echte witte vlekken op te nemen in de adviesaanvraag die ik in december naar de Raad voor Cultuur verstuur. Dat moet ik niet te vroeg doen, want anders worden we weer ingehaald door de werkelijkheid en hebben we er niet veel aan voor het maken van de nieuwe basisinfrastructuur.
(...)
Kamerstukken I 2013/14, 33750 VIII, J, blz. 2
2015
-
•Januari: De Raad voor Cultuur wordt om advies gevraagd over de inrichting van de basisinfrastructuur 2017-2020. Hierbij wordt, zoals ik in het overleg heb toegezegd, de Raad tevens gevraagd aandacht te besteden aan de vraag of er witte vlekken zijn in de basisinfrastructuur, bijvoorbeeld ten aanzien van talentontwikkeling en festivals.
-
•Maart: de Raad voor Cultuur presenteert zijn advies.
Brondocumenten
-
8 september 2015
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
27 augustus 2015
nieuwe status: voldaan
Voortgang:documenten:-
-Verslag van een schriftelijk overleg inzake Uitgangspunten cultuurbeleid 2017-2020
voor kennisgeving aangenomen op 8 september 2015
EK, I
-
-
30 juni 2015
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
23 juni 2015
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
16 juni 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
8 juni 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang:documenten: -
21 april 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
15 april 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang:documenten:-
-Verslag van een schriftelijk overleg inzake halfjaarlijks rappel toezeggingen
voor kennisgeving aangenomen op 21 april 2015
EK, G
-
-
14 april 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
10 april 2015
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang:documenten: -
9 september 2014
nieuwe status: deels voldaan
Voortgang: -
11 juli 2014
nieuwe status: openstaand
Voortgang:documenten:-
-brief inzake de Culturele basisinfrastructuur 2017-2020
voor kennisgeving aangenomen op 9 september 2014
EK, J
-
-
10 juni 2014
toezegging gedaan