Senator Kox leidt pre-electorale delegatie naar Bosnië en Herzegovina



Senator Tiny Kox heeft met een pre-electorale delegatie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) een bezoek gebracht aan Sarajevo en Banja Luka. Doel was om een beeld te krijgen van de verkiezingscampagne en de voorbereidingen op de verkiezingen die worden gehouden op 12 oktober 2014. De heer Kox was hoofd van de delegatie, die verder bestond uit parlementsleden uit Armenië, Frankrijk, Estland en Turkije.

De delegatie heeft ontmoetingen gehad met leiders van politieke partijen, met vertegenwoordigers van het college van de BiH Parliamentary Assembly, met leden van de Central Election Commission, vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, met de OSCE/ODIHR missie en met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Tijdens het bezoek is de delegatie geïnformeerd over de huidige problematiek in het land: economisch verval , hoge werkloosheidscijfers, wijd verspreide corruptie en verwoestende overstromingen. De delegatie constateert met voldoening dat alle politieke partijen echt vertrouwen uitdrukte in het werk van de Central Election Commission. De delegatie verzocht deze commissie om samen met de belangrijkste politieke partijen en de betrokken overheidsinstanties te zorgen voor het neutrale werk van alle stembureaus en om passende maatregelen te nemen om manipulaties te voorkomen.

Ook noteerde de delegatie dat er nog steeds verbeteringen moeten worden gemaakt in de transparantie van het financieren van verkiezingscampagnes en politieke partijen. Verder zijn er nog steeds grote afwijkingen in kiesdistrict grootte, die het gewicht van de stemming ongelijk maken.

Op 12 oktober stuurt de PACE een delegatie van 32 leden om de verkiezingen waar te nemen.

Lees hier het bericht op de website van de PACE:

http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=5210&lang=2&cat=31


Deel dit item: