T02046

Toezegging Informeren over uitkomsten overleg VNG inzake uitspraak Centrale Raad van Beroep (34.000 VI)



De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe de Kamer te informeren over de uitkomsten van het overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de gevolgen van de voorlopige voorziening van de Centrale Raad van Beroep van 17 december 2014 inzake de noodopvang van uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde vreemdelingen. 


Kerngegevens

Nummer T02046
Status voldaan
Datum toezegging 13 januari 2015
Deadline 1 februari 2015
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie
Kamerleden mr. dr. M.H.A. Strik (GroenLinks)
Commissie commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen bed-, bad- en broodregeling
noodopvang
opvangbeleid
uitgeprocedeerde asielzoekers
Kamerstukken Begrotingsstaten Veiligheid en Justitie 2015 (34.000 VI)


Uit de stukken

Handelingen I 2014-2015, nr. 16, item 3 - blz. 33

Staatssecretaris Teeven:

Het standpunt van het kabinet is dat de besluitvorming in het Comité van Ministers wordt afgewacht voordat er een inhoudelijk standpunt wordt ingenomen over de eventuele gevolgen van de klachtprocedures voor het Nederlandse opvangrecht. Dat neemt overigens niet weg dat ik aanstaande maandag met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de tafel ga zitten om de gevolgen van de voorlopige voorziening van de Centrale Raad van Beroep van 17 december 2014 te bespreken. 

(...)

Handelingen I 2014-2015, nr. 16, item 3 - blz. 34

Mevrouw Strik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik mis nog het antwoord op de vraag wat de staatssecretaris gaat doen met de verplichting die de gemeenten nu hebben gekregen, vanwege de Centrale Raad van Beroep, om die opvang te bieden. De staatssecretaris gaat in overleg. Dat is een heel mooi begin maar de nationale rechter heeft gemeenten verplicht, op grond van de verplichting die de regering is aangegaan, om die opvang te verlenen. Is het dan niet logisch dat het Rijk die gemeenten financieel compenseert?

Staatssecretaris Teeven:

Dat is een volgende stap. De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is een voorlopige voorziening, in afwachting van een standpunt over de resolutie van het Comité van Ministers en het daarna door het kabinet in te nemen standpunt. Het is wat prematuur om de gemeenten wat dit betreft te compenseren maar ik voer volgende week al overleg met de VNG over dit onderwerp.

Mevrouw Strik (GroenLinks):

Kunnen wij daarna worden geïnformeerd over de uitslag?

Staatssecretaris Teeven:

Ik zal beide Kamers van het parlement informeren over de voortgang van de gesprekken die ik met de VNG voer.


Brondocumenten


Historie