Verslag van de vergadering van 27 januari 2015 (2014/2015 nr. 18)
Aanvang: 13.40 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming Toekenning inkomensondersteuning aan personen die een AOW-uitkering ontvangen
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene Ouderdomswet, de Wet financiering sociale verzekeringen, de Participatiewet en de Wet op de huurtoeslag in verband met het toekennen van een inkomensondersteuning aan personen die een uitkering ontvangen op grond van de Algemene Ouderdomswet en intrekking van de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen (34015).
De voorzitter:
Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom in de Eerste Kamer.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
De heer Ruers i (SP):
Mevrouw de voorzitter. De SP-fractie zal om drie redenen tegen het wetsvoorstel stemmen. Ten eerste is de SP inhoudelijk geen voorstander van een bezuinigingsmaatregel die een koopkrachtondersteunende maatregel kort, juist voor mensen met een onvolledige AOW. Ten tweede bracht de schriftelijke voorbereiding aan het licht dat dit ook een groep mensen raakt die hun hele leven in Nederland hebben gewoond, namelijk gezinsleden van werknemers van internationale verdragsorganisaties. Onder andere de beantwoording van vragen hierover is inhoudelijk zeer teleurstellend in de ogen van de SP-fractie. Ten derde heeft de regering voor de behandeling van dit wetsvoorstel in deze Kamer de beoogde bezuiniging op de koopkrachtondersteuning aan AOW'ers reeds per 1 januari jl. geëffectueerd door middel van twee tijdelijke maatregelen. De AMvB die in de Wet MKOB de beleidsvrijheid geeft om de hoogte van de koopkrachttoelagen vast te stellen, was nooit bedoeld om die toelage op nul te stellen. Daarmee wordt het recht dat voortvloeit uit de thans nog geldende Wet MKOB de facto ontzegd. Met deze AMvB-route die het parlementaire proces in deze Kamer niet respecteert, wordt volgens onze fractie een gevaarlijk precedent geschapen.
De voorzitter:
Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.
Daartoe wordt besloten.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks en D66 voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdD en de OSF ertegen, zodat het is aangenomen.
Afwezig is de fractie van 50PLUS.