Verkiezing van de Kamervoorzitter



Verslag van de vergadering van 23 juni 2015 (2014/2015 nr. 36)

Aanvang: 13.35 uur

Status: gecorrigeerd


Aan de orde is de verkiezing van de Voorzitter der Kamer.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De tijdelijke voorzitter:

U begrijpt dat het voor mij een bijzonder moment en ook een voorrecht is om eenmalig, zij het op grond van anciënniteit, in deze stoel te zitten. Dat voelt eigenlijk best goed. U zult begrijpen dat ik u heel graag vraag om ook zelf een bijdrage te leveren aan een goed verloop van deze vergadering. Ik doe natuurlijk mijn best, maar het is af en toe een beetje behelpen. En ik hoor nu iets wat ik verder zal negeren.

Aan de orde is de verkiezing van de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Zoals bekend, heeft een van de leden voor het sluiten van de termijn van kandidaatstelling, afgelopen vrijdag 12.00 uur, een kandidaatstellingsbrief aan de Kamer bij de Griffier ingediend. Dat is mevrouw Broekers-Knol te Overveen. Ik geef haar graag het woord om een korte toelichting te geven op haar kandidatuur.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Broekers-Knol i (VVD):

Voorzitter. Dank aan de leden dat ik de gelegenheid krijg om mij ook mondeling aan u als kandidaat voor het voorzitterschap van uw Kamer te presenteren. Ik heb op 17 juni jl. een brief geschreven waarin ik aangeef graag in aanmerking te komen voor het voorzitterschap van uw Kamer. In mijn brief en het daarbij gevoegde curriculum vitae hoop ik te hebben aangetoond dat ik voldoe aan het door u opgestelde profiel.

Twee jaar geleden, op 2 juli 2013, kreeg ik eveneens de gelegenheid om mijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer mondeling toe te lichten. Ik heb toen aangegeven wat de leden van mij, wanneer ik gekozen zou zijn tot Voorzitter, konden verwachten. Ik noem dat kort. De inzet om vanuit een volstrekt onafhankelijke positie ervoor te zorgen dat tijdens plenaire debatten het wetgevingsproces qua proces vlekkeloos verloopt, terwijl tegelijkertijd aan de leden voldoende ruimte wordt geboden voor de inhoudelijke kant van het debat, waarbij het erom gaat dat de leden bewindspersonen en elkaar kunnen uitdagen tot een werkelijke dialoog, tot scherpe argumentaties, met als doel om tot een deugdelijke afweging te komen over de aanvaardbaarheid van wetsvoorstellen. Respect voor de Kamer als instituut, als belangrijk onderdeel van onze parlementaire democratie, respect voor de leden, respect voor de ambtelijke organisatie en respect voor personen en organisaties buiten de Kamer. De inzet om zo veel mogelijk het werk en de werkwijze van de Kamer meer bekendheid te geven, de inzet om de Kamer zo goed mogelijk in binnen- en buitenland te vertegenwoordigen, de inzet om speculaties op voorhand of een wetsvoorstel al dan niet door de Kamer komt, tegen te gaan en om over het voetlicht te brengen dat de Kamer bij de beoordeling van wetsvoorstellen een eigen afweging maakt aan de hand van drie criteria: rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid, met als resultaat dat een wetsvoorstel qua stemgedrag anders kan uitpakken dan in de Tweede Kamer.

Ik heb de afgelopen twee jaar met volle overtuiging, energie en ook plezier gewerkt om aan die verwachtingen te voldoen. Dezelfde inzet, hetzelfde respect en hetzelfde enthousiasme kunt u van mij verwachten. Voorzitter, leden, collega's, ik heb het u geschreven en ik herhaal het: ik zou het een eer vinden om uw Voorzitter te zijn.

De tijdelijke voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Broekers. Wenst een van de leden nog vragen te stellen aan mevrouw Broekers? Daarvoor bestaat nu de gelegenheid. Ik wil het niet aanmoedigen, maar ik zie heel weinig ambitie en beweging.

Ik constateer dat dat niet het geval is.

Ik dank mevrouw Broekers-Knol nogmaals en vraag haar om op mijn plaats te gaan zitten.

Conform het gestelde in artikel 113 van het Reglement van Orde zal de verkiezing schriftelijk plaatsvinden.

Ik benoem tot stemopnemers de leden Brinkman (voorzitter), Beuving, Ruers en Van Strien.

U dient de stembriefjes duidelijk en behoorlijk in te vullen. Ik wijs erop dat niet, niet behoorlijk of niet duidelijk ingevulde stembriefjes op grond van artikel 114 van het Reglement van Orde ongeldig zijn. Een geldig uitgebrachte stem is een stembriefje waarop duidelijk niet meer en anders dan de naam van een kandidaat staat. U mag ook blanco stemmen, maar die stem telt dan niet mee, ook niet voor het bepalen van de omvang van de meerderheid. Ik verzoek de Kamerbode om de stembriefjes op te halen, maar deze nu eerst uit te delen.

Ik verzoek de leden van het stembureau om plaats te nemen op de daarvoor bestemde plek in de Kamer en hun werkzaamheden aan te vatten.

Hierna wordt tot schriftelijke stemming overgegaan.

Ik geef het woord aan de heer Brinkman, voorzitter van het stembureau.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Brinkman i (CDA):

Voorzitter. De formulieren waren duidelijk ingevuld, er waren geen zaken die daar niet op mochten staan. Er zijn in totaal 70 stemmen uitgebracht, waarvan 70 op mevrouw Ankie Broekers-Knol, 0 blanco en 0 ongeldig. Met deze mededeling beëindig ik onze werkzaamheden.

(Applaus)

De tijdelijke voorzitter:

Ik dank de heer Brinkman en de overige leden van het stembureau hartelijk voor het volbrengen van hun moeilijke en belangrijke taak.

Ik constateer op grond van de uitslag van deze verkiezingen dat mevrouw Broekers-Knol overeenkomstig artikel 115 van het Reglement van Orde een volstrekte meerderheid heeft verkregen en daarmee is gekozen tot Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Ik wil haar daarmee van harte gelukwensen en deze gelukwensen laten vergezellen van een bos bloemen, die ik zo dadelijk zal overhandigen.

De leden krijgen straks de gelegenheid de nieuw gekozen Voorzitter in de Hall te feliciteren. Ik draag de voorzittershamer en het voorzitterschap van deze vergadering nu met overtuiging over aan mevrouw Broekers-Knol.

Voorzitter: Broekers-Knol

De voorzitter:

In het draaiboek voor de vergadering staat nu: "(Voorzitter mevrouw Broekers-Knol): toespraakje". Dat ben ik niet al te veel van plan. Het enige wat ik wil zeggen, is dat ik u allen ongelooflijk dankbaar ben dat ik zo'n groot vertrouwen van u heb gekregen om dit voorzitterschap de komende vier jaar te mogen uitoefenen. Dat geeft mij echt heel veel steun in de rug. Ik zal mijn uiterste best doen om aan uw verwachtingen te voldoen.

(Applaus)

De vergadering wordt van 13.56 uur tot 14.16 uur geschorst.