Verslag van de vergadering van 15 april 2014 (2013/2014 nr. 27)

Aanvang: 14.43 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Raadgevend referendum

Aan de orde is de stemming in verband met het Voorstel van wet van de leden Fokke, Voortman en Schouw, houdende regels inzake het raadgevend referendum (Wet raadgevend referendum) (30372).

(Zie vergadering van 8 april 2014.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Thom de Graaf i (D66):

Voorzitter. Het zal bij de indieners geen verbazing wekken dat ik aangeef dat mijn fractie voor dit wetsvoorstel zal stemmen. Ik wil deze stemverklaring vooral gebruiken om hen te loven voor de brief die nog is gestuurd over de twee resterende punten. Indien deze Kamer het wetsvoorstel aanvaardt, ziet mijn fractie met vertrouwen een reparatiewetsvoorstel tegemoet. Ik hoop overigens dat het element van het elektronisch stemmen daarbij nog als punt van aandacht kan worden toegevoegd, want dat is ook belangrijk bij deze wetgeving.


De heer Koole i (PvdA):

Mevrouw de voorzitter. Onze fractie heeft ook kennisgenomen van de brief van de indieners en is zeer verheugd dat zij de voorstellen over de horizonbepaling en de opkomstdrempel hebben overgenomen. Zij hebben ook aangegeven op welke manier dat gestand zou kunnen worden gedaan en hebben gekozen voor het indienen van een reparatiewet. In het debat heb ik aangegeven dat onze fractie liever een novelle had gehad, maar ik heb het overgelaten aan de indieners. Alles afwegende zal onze fractie ook voor deze wet stemmen.


De heer Vliegenthart i (SP):

Voorzitter. Ook wij kijken terug op een goed debat. Ons stemgedrag zal de indieners niet verbazen: wij zullen voorstemmen. Ook wij danken de indieners voor de brief. De voorstellen die daaruit naar voren komen, zullen met spoed worden ingediend. Onze fractie zal ze in dit huis met de nodige welwillendheid bekijken.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD, de OSF en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.


Ik schors de vergadering in afwachting van de minister van Buitenlandse Zaken.