Stemming Stemming motie Algemene Europese beschouwingen



Verslag van de vergadering van 6 mei 2014 (2013/2014 nr. 28)

Aanvang: 13.50 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Algemene Europese beschouwingen

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de algemene Europese beschouwingen,

te weten:

- de motie-Strik c.s. over de Nederlandse inspanning dat alle EU-lidstaten een substantiële bijdrage gaan leveren aan de opvang van Syrische vluchtelingen (33877, letter D).

(Zie vergadering van 15 april 2014.)


De voorzitter:

Ik heet de minister van Veiligheid en Justitie van harte welkom in de Eerste Kamer.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer De Vries i (PvdA):

Voorzitter. Onze fractie is van mening dat Nederland zich ervoor moet inspannen dat de EU-landen een substantiële bijdrage leveren aan de opvang van Syrische vluchtelingen, zowel in Europa als in de regio. Dat is door de minister in het debat onderschreven. Wij rekenen erop dat hij dat beleid met passie zal uitvoeren. Tijdens het debat bleek dat de motie van mevrouw Strik c.s. een verdergaande strekking heeft. Wij zullen die motie niet steunen. Overigens zijn wij het met de minister eens dat deze problematiek beter niet incidenteel in de Eerste Kamer maar structureel in de Tweede Kamer aan de orde moet komen.


De heer Van Boxtel i (D66):

Voorzitter. In de afronding van het debat gaf de minister van Buitenlandse Zaken een vrij strikte uitleg van de motie, namelijk dat hij die alleen gaat inzetten om iets in Europees verband te doen. De bedoeling van de indiener is om ook de Nederlandse inspanning te intensiveren. Na ampel beraad in onze fractie hebben wij gemeend die bedoeling te moeten steunen. Wij zullen de motie dan ook steunen.


De heer Fred de Graaf i (VVD):

Voorzitter. Het is ontegenzeggelijk zo dat er zich nog steeds een geweldig humanitair drama afspeelt in Syrie. Zoals gebruikelijk in de wereld verdwijnt zo'n drama naar de achtergrond als het zich wat langer voortsleept. Dan komen andere drama's zoals in Oekraïne en Rusland op de voorgrond. Wij hebben veel gevoel bij de motie van mevrouw Strik c.s., maar gehoord de discussie tussen de minister en mevrouw Strik aan het einde van het debat, toen het ging om de strekking en de mate van invulling van de motie, zijn wij van mening dat wij ons moeten aansluiten bij de opvatting van de minister. Ik zeg graag de heer De Vries van de PvdA na dat dit een onderwerp zou moeten zijn dat de aandacht behoeft van de Tweede Kamer. Wij stemmen tegen de motie.

In stemming komt de motie-Strik c.s. (33877, letter D).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, de PvdD en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.