Stemming Afschaffing algemene tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten



Verslag van de vergadering van 3 juni 2014 (2013/2014 nr. 32)

Aanvang: 13.47 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Afschaffing algemene tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (33726) .

(Zie vergadering van 27 mei 2014.)


De voorzitter:

Ik heet de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die namens de regering bij de stemmingen aanwezig is, mevrouw Dijkstra en de heer Schouw van harte welkom in de Eerste Kamer. Ook de staatssecretaris van Financiën heet ik van harte welkom in deze Kamer.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.


Mevrouw Slagter-Roukema i (SP):

Voorzitter. De leden van de fractie van de SP zullen tegen dit wetsvoorstel stemmen. Hoewel de af te schaffen financiële regelingen niet goed werkten, vinden wij de voorliggende compensatieregelingen geen goed alternatief, gezien de taakstelling op het budget, het risico van stapelingen die niet in beeld zijn gebracht en de eveneens in dit wetsvoorstel onduidelijke afbakening.

In stemming komt het wetsvoorstel.

Vóór stemmen de leden: Scholten, Schouwenaar, Schrijver, Sent, Swagerman, Sylvester, Terpstra, Vlietstra, De Vries-Leggedoor, De Vries, Witteveen, Backer, Barth, Beckers, Beuving, Van Bijsterveld, Van Boxtel, Bröcker, Broekers-Knol, Bruijn, Duivesteijn, Dupuis, Duthler, Engels, Essers, Ester, Flierman, Franken, Fred de Graaf, Thom de Graaf, De Grave, Hoekstra, Holdijk, Ter Horst, Huijbregts-Schiedon, Van Kappen, Kneppers-Heijnert, Knip, Koning, Koole, Kuiper, Van der Linden, Linthorst, Lokin-Sassen, Martens, Postema en Schaap.

Tegen stemmen de leden: Slagter-Roukema, Sörensen, Van Strien, Thissen, Vliegenthart, Vos, Van Beek, De Boer, Van Dijk, Elzinga, Faber-Van de Klashorst, Frijters-Klijnen, Ganzevoort, Gerkens, Marcel de Graaff, Koffeman, Kok, Kox, De Lange, Nagel, Popken, Quik-Schuijt, Reuten, Reynaers en Ruers.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 47 tegen 25 stemmen is aangenomen.