Verslag van de vergadering van 13 oktober 2015 (2015/2016 nr. 4)
Aanvang: 14.36 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming Elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige andere wetten in verband met een regeling voor het elektronische berichtenverkeer (Wet elektronisch berichtenverkeer belastingdienst) (34196).
(Zie vergadering van 6 oktober 2015.)
De voorzitter:
Hebben alle leden de presentielijst getekend? Ik zie dat mevrouw Krikke dat nu gaat doen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Ester i (ChristenUnie):
Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie zal het wetsvoorstel over elektronisch berichtenverkeer niet steunen. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat de communicatie tussen de Belastingdienst en de belastingplichtigen nog uitsluitend digitaal zal plaatsvinden. Mijn fractie meent dat er veel te weinig rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen belastingplichtigen die niet over de vereiste digitale vaardigheden beschikken. Groepen ouderen, gehandicapten, mensen met beperkte verstandelijke vermogen en mensen zonder computer worden aldus buitengesloten. Juist bij zo'n belangrijk onderwerp als het voldoen van belastingen is dat niet acceptabel. Naar het oordeel van mijn fractie is er in het voorstel geen balans tussen de belangen van de Belastingdienst en de zorg om Nederlanders die niet digitaal vaardig zijn. De handreiking van de staatssecretaris om de gewenningsperiode te verlengen van één naar twee jaar kan ons niet over de streep trekken.
Mevrouw Vos i (GroenLinks):
Voorzitter. De fractie van GroenLinks begrijpt zeer goed dat de staatssecretaris de wens heeft om voortaan de belastingaangiften zo veel mogelijk digitaal te kunnen afhandelen en om de communicatie met de belastingplichtigen ook zo veel mogelijk digitaal te kunnen voeren. Hij gaat echter zo ver dat het in de toekomst alleen nog maar mogelijk is om digitaal belastingaangifte te doen. De fractie van GroenLinks is van mening dat er hoe dan ook mensen zullen zijn, al is het een kleine groep, voor wie de mogelijkheid om aangifte te doen op papier een absolute voorwaarde is om autonoom aan de belastingaangifte te kunnen deelnemen. Wij achten dit een te grote inbreuk op de mogelijkheden van deze groep mensen. Om die reden zullen wij tegen het wetsvoorstel stemmen.
Mevrouw Prast i (D66):
Voorzitter. De fractie van D66 dankt de staatssecretaris voor zijn brief aan de Eerste Kamer. Hij probeert daarin tegemoet te komen aan de bezwaren die daar verleden week zijn geuit. De toezeggingen die de staatssecretaris in zijn brief doet, nemen beslist niet al onze bezwaren tegen dit wetsvoorstel weg. D66 is voorstander van gebruikersvriendelijke digitalisering en niet van digitalisering die moet worden afgedwongen. "Digidwang" noemde ik dat verleden week. De staatssecretaris doet in zijn brief echter de toezegging dat hij de papieren invorderingsberichten pas zal afschaffen als de tijd daarvoor rijp is. Wij interpreteren die toezegging zo dat hij met "de tijd is rijp" bedoelt dat de burger er klaar voor is. Op basis daarvan geven wij hem na een buitengewoon lastige afweging uiteindelijk het voordeel van de twijfel.
De heer Knapen i (CDA):
Voorzitter. Zoals ik namens onze fractie al eerder heb betoogd, is het uit den boze om te experimenteren als het gaat om belastingheffing. In dat geval is behoedzaamheid geboden. Ik geloof dat het Thomas Jefferson was die ooit zei: het kenmerk van de staat is de mogelijkheid om aan een individu middelen te onttrekken en die vervolgens voor collectieve doeleinden aan te wenden en dat alles zonder geweld. Daar moet je buitengewoon zuinig op zijn. Ik waardeer het dat de staatssecretaris de toezegging heeft gedaan om wat meer tijd te nemen voor de overgang naar digitaal. Het is ook belangrijk dat hij, omdat er meer tijd is, ook meer tijd heeft om de Kamer adequaat te informeren over hoe het gaat. Mijn fractie rekent erop dat als het niet gaat zoals de technocratie had gedacht, de democratie uiteindelijk zegeviert en er dan alsnog meer tijd wordt genomen. Nogmaals, met enige twijfel en onder het motto "geen experimenten" zal mijn fractie dit wetsvoorstel uiteindelijk steunen.
De voorzitter:
Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.
Daartoe wordt besloten.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de VVD, de PvdA, het CDA, 50PLUS, de OSF, de SP, D66 en de PVV voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, GroenLinks en de PvdD ertegen, zodat het is aangenomen.