De Staatssecretaris van Financiën zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Knapen (CDA), toe voor de aangifte inkomstenbelasting, de uitnodiging daartoe en voor de voorlopige en definitieve aanslagen een gewenningsperiode van twee jaar te hanteren.
De Staatssecretaris van Financiën zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Prast (D66), toe alle berichten op het gebied van de invordering van belastingen en toeslagen de komende jaren nog op papier verzonden worden.
De Staatssecretaris van Financiën zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Prast (D66), toe vooraf de Kamer te informeren over (de toename van) het gebruik van de Berichtenbox en over digitalisering van genoemde berichten.
Nummer | T02170 |
---|---|
Status | voldaan |
Datum toezegging | 6 oktober 2015 |
Verantwoordelijke(n) | Staatssecretaris van Financiën |
Kamerleden | Dr. H.P.M. Knapen (CDA) Prof.dr. H.M. Prast (PvdD) |
Commissie | commissie voor Financiën (FIN) |
Soort activiteit | Plenaire vergadering |
Categorie | overig |
Onderwerpen | aangiften aanmaningen belastingen Berichten berichtenbox gewenningsperiode inkomstenbelasting invorderingen toeslagen |
Kamerstukken | Wet elektronisch berichtenverkeer belastingdienst (34.196) |
Handelingen I 2015-2016, nr. 3, item 9 - blz. 1
De heer Knapen (CDA):
Onze fractie had gevraagd of de staatssecretaris niet een wat langere gewenningsperiode dan één jaar zou kunnen betrachten waarin zowel op papier als digitaal kan worden gecommuniceerd. Daarop antwoordt hij: voor de Belastingdienst is het onmogelijk tot in lengte van jaren twee processen naast elkaar te laten lopen. Dat begrijp ik, en daarom hadden we dat ook niet gevraagd. Er is een verschil tussen wat we hadden gevraagd, namelijk wat langer, en wat de staatssecretaris antwoordt, namelijk tot in lengte van jaren. Graag ontvang ik een reactie van de staatssecretaris.
Handelingen I 2015-2016, nr. 3, item 9 - blz. 3
Mevrouw Prast (D66):
In de schriftelijke ronde heb ik de staatssecretaris gevraagd of de Belastingdienst net als DUO ook de aanmaningen digitaal zal versturen. De staatssecretaris antwoordt dat dit nog niet bekend is en mede bepaald zal worden door de ervaringen, maar dat dit op enig moment wel het geval zal zijn. Betekent dit dat de Belastingdienst nog niet weet op welke wijze hij volgend jaar aanmaningen zal versturen? Of dat aanmaningen volgend jaar nog op papier verstuurd zullen worden?
Handelingen I 2015-2016, nr. 3, item 9 - blz. 3/4
Mevrouw Prast (D66):
eerder zei hij in de Tweede Kamer: als 30% van de belastingbetalers zijn berichtenbox nog niet eens heeft geactiveerd, zegt dat wel wat. Op dit moment is dat percentage meer dan twee keer zo hoog, 80. Zegt dat niet genoeg?
Handelingen I 2015-2016, nr. 3, item 9 - blz. 9
Staatssecretaris Wiebes:
Waar richten we ons op? We richten ons op wat ik noem een intelligente invoering. Dat betekent stap voor stap. Een stap is getest en geslaagd voordat je een volgende stap neemt. Je begint met de veiligste stromen. Je begint dus typisch met de jaarberichten. Bij toeslagen begin je bij de automatische continueerbrief van toeslagen. Als je daar niets mee doet of die niet ontvangt, gaat het niet mis. Je begint natuurlijk niet met de bezwaarschriften of de aanmaningen. Mevrouw Prast noemde de dwangbevelen. Nou, die komen niet in aanmerking om in het begin van dit traject te worden meegenomen. Dat is vragen om ellende. Elke keer als we een stap doen, lopen we een jaar parallel met papier en digitaal. Moet het meer dan een jaar zijn, dan wordt het meer dan een jaar. Maar een invoeringstraject, een tijdpad is er daarmee niet. Er is gevraagd of het tijdpad niet te overspannen is, maar er is geen tijdpad. Als het slaagt, dan maken we de volgende stap. Als het nog niet slaagt, dan kijken we waaraan dat ligt en repareren we het. We monitoren het gebruik. Wordt het gelezen? Bij wie wordt het wel en bij wie wordt het niet gelezen? Waaraan zou dat kunnen liggen? Wat kunnen we daarop verzinnen? De Belastingdienst wordt daarbij geholpen door mensen die we zelf in dienst hebben: nudgingspecialisten. Ik weet niet of dat woord in de Van Dale staat en of de woordvoerders daar "loop heen" bij denken of dat zij er juist academisch in geschoold zijn. De nudgingspecialisten van de Belastingdienst lokken en framen iedereen naar het juiste digitale gebruik. Er zijn experts bij betrokken van Universiteit Twente, die bij iedere stap bekijken of het een geslaagde stap is. Als het dat niet is, dan zijn we niet aan de volgende stap toe. Als de automatische continueerbrief niet goed wordt gelezen, geopend en geraadpleegd, zijn we ook aan de bezwaarschriften en de aanmaningen niet toe.
Kamerstukken 2015- 2016, 34196, D - blz. 1
Staatssecretaris Wiebes:
De heer Knapen (CDA) heeft voorgesteld om een langere gewenningsperiode dan de voorziene periode van een jaar per een jaar per berichtenstroom te hanteren. Omdat ik met uw Kamer van mening ben dat het van groot belang is dat burgers voldoende gewend raken aan het elektronisch berichten verkeer, zie ik in het voorstel van verlenging van de gewenningsperiode een duidelijke meerwaarde. In dat licht wil ik aan deze wens tegemoet komen. Ik zeg daarom graag toe voor de aangifte inkomstenbelasting, de uitnodiging daartoe en voor de voorlopige en definitieve aanslagen een gewenningsperiode van twee jaar te hanteren.
Tijdens het debat werd mij ook duidelijk dat ongerustheid bestond over het uitsluitend elektronisch verzenden van aanmaningen en andere invorderingsberichten. Ik kan u informeren dat alle berichten op het gebied van de invordering van belastingen en toeslagen de komende jaren nog op papier worden verzonden. Pas wanneer uit monitoring en onderzoek van de al uitsluitend elektronische berichtenstromen blijkt dat de tijd rijp is, wordt overgegaan op uitsluitend elektronische verzending van invorderingsberichten.
Kamerstukken 2015- 2016, 34196, D - blz. 2
Staatssecretaris Wiebes:
Tot slot wijs ik uw Kamer nog graag op de door mij tijdens de behandeling van het wetsvoorstel elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst gedane toezegging dat ik de Tweede Kamer vooraf zal informeren wanneer de aangifte inkomstenbelasting, het maken van bezwaar in de fiscaliteit en toeslagen, de uitspraak op bezwaar, de navorderingsaanslag, informatieverzoeken van de Belastingdienst aan belastingplichtigen en boetes en klachten uitsluitend elektronisch zullen worden. Ook heb ik toegezegd de Tweede Kamer te informeren over de statistieken met betrekking tot het gebruik van de berichtenbox na inwerkingtreding van de maatregelen in de Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst. Deze informatie zal ook aan uw Kamer worden verstrekt. Beide Kamers zullen op deze manier vooraf worden geïnformeerd over (de toename van) het gebruik van de Berichtenbox en over digitalisering van genoemde berichten.
Brondocumenten
-
-
behandeling Verslag EK 2015/2016, nr. 3, item 9
-
17 mei 2016
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
29 april 2016
nieuwe status: openstaand
Voortgang: -
6 oktober 2015
toezegging gedaan