Wetsvoorstel Tijdig realiseren doelstellingen Energieakkoord aanvaard



De Eerste Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel Tijdig realiseren doelstellingen Energieakkoord aanvaard. De fracties van ChristenUnie, SGP, VVD, PvdA, CDA, PvdD, GroenLinks, 50PLUS, OSF, SP, D66 stemden voor. De fractie van de PVV stemde tegen.

Dit wetsvoorstel regelt een aantal onderdelen uit het wetsvoorstel Elektriciteits- en gaswet (ook wel bekend als de Wet Stroom) dat op 22 december 2015 door de Eerste Kamer werd verworpen.

Kern van het wetsvoorstel is de ontwikkeling van een elektriciteitsnet op zee. Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om TenneT aan te wijzen als netbeheerder van het net op zee, biedt een daarbij passend reguleringskader en geeft zekerheid aan windparkontwikkelaars over de aansprakelijkheid voor schade door vertragingen en storingen. Om de doelstellingen ten aanzien van wind op land te realiseren is in het wetsvoorstel een versnelling van de aansluitprocedure, een verbetering van de provinciale coördinatieregeling en een gedoogplicht opgenomen.

Overbodig en averechts

Senator Dercksen (PVV) stelde dat CO2 onterecht is aangewezen als veroorzaker van klimaatverandering. Zelfs in de Amerikaanse senaat is volgens Dercksen betoogd dat door de mens veroorzaakte CO2 geen belangrijke invloed kan hebben op het klimaat. Ook de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs hebben slechts beperkt effect. Het zou volgens Dercksen veel verstandiger zijn om in te zetten op klimaatadoptatie. De subsidie op windenergie is volgens de senator overbodig en werkt averechts. Windmolens kunnen nooit een bijdrage leveren aan en betrouwbare energievoorziening.  Verder merkte de senator op dat TenneT door het wetsvoorstel in een vrijwel risicoloze positie komt.

Overgang naar duurzame energie

Minister Kamp (Economische Zaken) gaf aan dat dit wetsvoorstel één op één overeenkomt met de onderdelen die in de Wet Stroom stonden. De inhoud van het wetsvoorstel is volgens Kamp het resultaat van een open compromis tussen alle betrokken partijen. De geplande windparken komen liggen voor de kust van Zeeland (Borsele) en kunnen in 2020 bijdragen aan de doelstelling voor 40 procent duurzame energieopwekking. De overgang naar duurzame energie is volgens de minister absoluut noodzakelijk, zoals ook is vastgelegd in internationale akkoorden.

Kamp merkte op dat TenneT is aangewezen als netbeheerder, omdat het voor de hand liggend is om dezelfde beheerder te hebben voor zowel windenergie op land als op zee. Dit leidt onder meer tot kostenvoordelen, schaalvoordelen en minder elektriciteitsverlies bij storingen.



Deel dit item: