Eerste en Tweede Kamer herdenken oorlogslachtoffers



"De verhalen over de Tweede Wereldoorlog zijn onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn het verplicht ze door te geven. Pas als we dat doen - als we nooit vergeten en steeds opnieuw leren - geven we vrijheid door." Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib woensdagochtend 4 mei 2016 bij de kranslegging in de Tweede Kamer.

De herdenking begon met het voordragen van gedichten door drie leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Deze leerlingen zitten in een internationale schakelklas en wonen zelf nog maar korte tijd in Nederland. Na de toespraak van mevrouw Arib volgde de kranslegging door de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Voorzitter van de Tweede Kamer. Hierna legden minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans. Een derde krans werd gelegd door de directeur en leerlingen van het Johan de Witt College.

Na de herdenking in het gebouw van de Tweede Kamer begaven de Voorzitters zich naar het perscentrum Nieuwspoort, waar mevrouw Arib de herdenkingsrede hield. Na afloop waren de Voorzitters aanwezig bij de kranslegging bij de plaquette ter nagedachtenis van de journalisten die in de Tweede Wereldoorlog zij omgekomen voor het vrije woord. De Voorzitters stonden ook stil bij de herdenkingsplaquette 'Englandspiel' op het Binnenhof ter herdenking van de Nederlandse agenten en allen die in de oorlog vielen in het inlichtingenwerk.

Nieuwe Kerk en Dam

In Amsterdam woonden een aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer de nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en op de Dam bij. De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol was een van degenen die een korte persoonlijke tekst uitsprak. Zij zei:

"In de meidagen van 1940 wordt ons land bezet.

De Koningin en haar huis, en het kabinet zien zich genoodzaakt het land te verlaten.

Zij reizen naar Engeland. De bezetter maakt zich meester van het bestuur van het land.

Vanaf dat moment komt het parlement in de bezettingsjaren niet meer bijeen.

In 1941 worden alle politieke partijen verboden, met uitzondering van de NSB.

De bezetter schaft hiermee de democratie af.

Ook dat herdenk ik op 4 mei om acht uur."

Bij de kranslegging op de Dam legden de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans namens de Staten-Generaal.


Deel dit item: