Plenair Reynaers bij stemming moties Staat van de rechtsstaat



Verslag van de vergadering van 18 maart 2014 (2013/2014 nr. 23)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.48 uur


De heer Reynaers i (PVV):

Nu de motie-Engels (letter J) is aangehouden, zal ik mij beperken tot het bespreken van de overige moties die voorliggen. Mijn fractie zal tegen alle moties stemmen, behoudens de motie-Ruers (letter K). Ik zal over de moties een stemverklaring afgeven.

In mijn tweede termijn tijdens het debat van vorige week zei ik al dat ik onder andere de motie-Franken (letter I) nog eens nader wilde bestuderen. Dat bleek verstandig te zijn, want inmiddels heeft mijn fractie geconstateerd dat enkele uitgangspunten en aannames in deze motie niet juist zijn. Niet het Juridisch Loket en ook niet de rechter, maar de Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt op dit moment of iemand voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt. Een afwijzing van het Juridisch Loket laat onverlet dat iemand zich tot een advocaat kan wenden die vervolgens alsnog een toevoeging aanvraagt. Het Juridisch Loket verwijst bovendien nooit naar een rechter, zoals in de motie wel verondersteld lijkt te worden. Deze motie kan mijn fractie dan ook niet steunen.

Met de motie-Witteveen (letter L) wordt de Kamer verzocht om uit te spreken dat bij een volgende kabinetsformatie het beheer over de politie weer wordt teruggebracht naar het ministerie van BZK. De Eerste Kamer heeft in de huidige samenstelling ingestemd met de concentratie van het beheer over de Nationale Politie bij één ministerie. Ook de PVV-fractie in de Eerste Kamer heeft daarmee ingestemd. Om die reden zullen wij deze motie niet steunen. Bovendien acht mijn fractie het rechtsstatelijk niet zuiver om een opdracht te formuleren over een formatie die nu niet aan de orde is en naar verwachting ook niet eerder aan de orde zal zijn dan nadat de samenstelling van zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer door verkiezingen is gewijzigd. In dat licht is het mijn fractie overigens ook een raadsel op welke wijze de onderhandelaars dan aan deze motie gebonden zouden zijn.

In de motie-Strik (letter M) wordt de regering opgeroepen om haast te maken met de ratificatie van een drietal protocollen. Ik kan daarover heel kort zijn. Mijn fractie heeft die haast niet. Een en ander is aanhangig. Wij wachten dit gewoon rustig af. Deze motie zullen wij dan ook niet steunen.

Tot slot kom ik op de motie-Strik met letter N. Ook deze motie zal mijn fractie niet steunen. Deze motie heeft een nogal hoog opendeurgehalte. Het waarborgen van de toegang tot de rechter is nu juist de bestaansreden van de gefinancierde rechtsbijstand. Voor de griffierechten ligt dat iets anders. Maar ook op dat terrein zal de toegankelijkheid tot de rechtsspraak steeds voor ogen moeten worden gehouden. Deze motie beschouwen wij dan ook echt als overbodig. We zullen haar niet steunen.