Korte aantekeningen vergadering commissie Europese Zaken (EUZA) van 27 september 2016




1. Inventarisatie eventuele uitnodiging leden van de Europese Commissie

De commissie inventariseert de onderwerpen waarover zij het komende jaar in het bijzonder een Eurocommissaris zou wensen te spreken. Met deze inventarisatie zal eveneens rekening worden gehouden bij een eventueel te organiseren werkbezoek aan Brussel in het voorjaar van 2017 ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen.

2. Halfjaarlijkse rapportage werkzaamheden Permanente Vertegenwoordiging Staten-Generaal in Brussel

De ambtelijke staf van de Permanente Vertegenwoordiging van de Staten-Generaal te Brussel geeft een halfjaarlijkse toelichting op haar werkzaamheden.
Als aandachtspunten voor de PVSG worden in de commissie de volgende dossiers genoemd: (1) openbaarheid Raadsdocumenten, (2) MFK, (3) Brexit, (4) CETA en (5) rechtsstatelijkheid en veiligheid (terrorismebestrijding).
Naar aanleiding van de bespreking besluit de commissie EUZA om de behandeling van het dossier inzake parlementaire controle op Europol aan de commissie I&A/JBZ over te laten. Zij besluit eveneens om de wijze van behandeling van het dossier inzake Brexit te agenderen voor een volgende vergadering van de commissie EUZA.

3. 34 300 V, G (Informele bijeenkomst 27 regeringsleiders Bratislava)

De commissie besluit om de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 12 september 2016 inzake Nederlandse inzet Informele bijeenkomst regeringsleiders 27 EU-lidstaten te Bratislava (34 300 V, G) te betrekken bij het mondeling overleg met de minister dat staat gepland voor 25 oktober 2016 om 16:30-17:30 uur.

4. Mededelingen en informatie

De commissie besluit om de Commissiemededeling over Betere Regelgeving (COM(2016)615) 'Betere resultaten voor een sterkere Unie' niet in behandeling te nemen.

5. Rondvraag

Het lid Elzinga (SP) neemt afscheid als voorzitter van de commissie EUZA. Hij bedankt de Leden van de commissie en de staf voor de goede en plezierige samenwerking. De ondervoorzitter van de commissie, het Lid Schrijver (PvdA), spreekt namens de commissie zijn waardering uit voor de uitstekende leiding van de heer Elzinga en het vele werk dat hij heeft verzet. Hij wenst hem veel succes met zijn nieuwe werkzaamheden buiten de Eerste Kamer.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman