T02357

Toezegging Actuele ontwikkelingen gendercide (34.300 XVII)



De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt toe de Kamer te informeren over de meest actuele ontwikkelingen op gendercideen de Nederlandse inzet om gendercide te voorkomen.


Kerngegevens

Nummer T02357
Status voldaan
Datum toezegging 9 februari 2016
Deadline 1 januari 2017
Verantwoordelijke(n) Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Kamerleden mr. D.J.H. van Dijk (SGP)
Commissie commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)
Soort activiteit Mondeling overleg
Categorie overig
Onderwerpen gendercide
Kamerstukken Begrotingsstaat Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2016 (34.300 XVII)


Uit de stukken

Handelingen I 2015-2016, 34 300 XVII, E blz. 12-13

De heer Van Dijk (SGP):

Voorzitter. Dank voor de heldere beantwoording. Dat er altijd spanning blijft, zeker als het gaat om een begroting, is evident. Ik sluit me aan bij wat de twee voorgaande sprekers hierover hebben gezegd. Er werd een boeiende opmerking gemaakt over contacten met religieuze organisaties. Ik hoop dat die vruchtbaar mogen zijn. De Minister raakte kort het genderbeleid aan. Ik kan me herinneren dat zij zich ongeveer twee jaar geleden best wel stevig heeft uitgesproken tegen gendercide: het plegen van abortus wegens geslacht, nog steeds gebruikelijk in een aantal Aziatische landen. Kan zij nog iets zeggen over haar inzet daarbij?

Minister Ploumen:

[...] Wij zetten ons onverminderd in voor het voorkomen van gendercide, niet alleen multilateraal, maar ook met India en China. We hebben inzicht in getallen. Het gaat misschien wat ver om te zeggen dat dat aantal enorm daalt. Ik zal ervoor zorgen dat de meest actuele data beschikbaar komen, inclusief een korte opsomming van wat we hebben gedaan.

De voorzitter:

Met de heer Van Dijk denk ik dat de hele commissie er prijs op stelt om de brief over gendercide met actuele cijfers van u te mogen ontvangen.


Brondocumenten


Historie