Korte aantekeningen vergadering commissie Europese Zaken (EUZA) van 8 november 2016




1. LVI plenaire COSAC

De commissie bespreekt het programma van de LVI COSAC en stemt in met de ambtelijke annotaties.
Ten aanzien van de conceptcontributies bevestigt de commissie haar uitgangspunt van 17 april 2012 om terughoudendheid te betrachten in het formuleren van (al te stellige) COSAC-conclusies en contributies over de (on)wenselijkheid van Europese maatregelen ter zake van de geagendeerde onderwerpen. De commissievoorzitter zal gegeven dit besluit en de deelname van de Nederlandse delegatie aan de troika vergadering handelen.

2. Inventarisatie van de wenselijkheid van een begrotingsdebat

De commissie bespreekt de eventuele wenselijkheid en noodzaak van een apart begrotingsdebat voor de begroting van Buitenlandse Zaken (34.550 V) en ziet hiertoe op dit moment geen aanleiding.

3. E160041

Werkprogramma 2017 van de Europese Commissie

De commissie bespreekt de conceptplanning en inrichting van het selectieproces voor het Europese werkprogramma van de Eerste Kamer en geleidt dit concept door naar de vergadering van het College van Senioren.
Op verzoek van het lid Kuiper (CU) zal de staf nagaan wanneer de kabinetsappreciatie van het Werkprogramma van de Europese Commissie verschijnt met het oog op het verspreiden ervan onder de fracties nog tijdens het selectieproces.

4. Mededelingen en informatie

De commissie bespreekt de uitnodiging van de AFCO-commissie voor een ICM op 29 november a.s. inzake het recht op parlementair onderzoek van het EP, de herziening van de Kiesakte en de toekomstige institutionele evolutie van de EU. Geen van de leden geeft aan hieraan te zullen deelnemen.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman