Op donderdag 11 mei 2017 bracht de President van Costa Rica, Luis Guillermo Solís Rivera, een bezoek aan de Staten-Generaal. De President werd in de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Daarnaast waren de voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer, Nico Schrijver, en de voorzitter van de commissie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer, Raymond de Roon, bij de ontmoeting aanwezig. De Costa Ricaanse delegatie bestond verder uit Minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Arauz Cavalini, Minister van Buitenlandse Handel, Alexander Mora Delgado, Directeur-Generaal Buitenlands Beleid, Christian Guillermet Fernandez, en Ambassadeur Sergio Ugalde.
In haar toespraak stond Voorzitter Broekers-Knol stil bij de bilaterale betrekkingen tussen Costa Rica en Nederland. Beide landen zijn zeer toegewijd aan het bevorderen van internationale vrede en veiligheid. Beide landen behoren tot de original members van het Internationale Hof van Justitie en zijn actief betrokken bij het ondersteunen van het Internationaal Strafhof. Ook op het gebied van water management en klimaatverandering kunnen Costa Rica en Nederland veel voor elkaar betekenen. Tot slot merkte de Voorzitter op dat Costa Rica en Nederland tot de gelukkigste landen ter wereld behoren. Eén van de voorwaarden daarvoor is good governance . Ook op dat gebied is het goed als de twee landen kennis en ideeën uitwisselen.
President Solís Rivera beaamde in zijn openingswoord dat de banden tussen Costa Rica en Nederland meer behelzen dan alleen handel. De twee landen delen gemeenschappelijke waarden, zoals het waarborgen van de scheiding der machten in de rechtsstaat. Costa Rica is een fervent pleiterbezorger van passende maatregelen in het kader van klimaatverandering en was dan ook actief betrokken bij het Klimaatakkoord van Parijs. De President gaf aan dat Nederland veel te bieden heeft op het gebied van duurzame energie en waste management. Een ander onderdeel dat de twee landen verbindt is de grootschalige uitwisselingsprogramma's tussen Nederlandse en Costa Ricaanse studenten.
Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, vroeg tijdens het gesprek naar het huidige politieke landschap in Costa Rica. De regerende partijen hebben geen meerderheid in het parlement. President Solís Rivera gaf aan dat Costa Rica een grote politieke verandering heeft ondergaan. Het landschap is momenteel zeer gefragmenteerd, terwijl de regels voor parlementaire omgang nog dateren uit een tijd van sterke bipartisanschip.
De President gaf verder aan dat er Costa Rica grote zorgen leven over de toenemende drugshandel vanuit Colombia. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat de landen in het Caribisch gebied (waaronder het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden) zoveel mogelijk samen werken. Tijdens het gesprek kwam ook de zorgwekkende veiligheidssituatie in Venezuela aan de orde.
Senator Schrijver prees de President voor de meermaals gebleken bereidheid van zijn land geschillen met buurland Nicaragua langs gerechtelijke weg, via de internationale rechtspraakinstanties in Den Haag, tot een oplossing te brengen
Deel dit item: