De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de termijn waarop iemand het Nederlanderschap kan aanvragen verlengt van vijf naar zeven jaar na toelating en hoofdverblijf in Nederland. De fracties van VVD, PVV, CDA en SGP (bij elkaar 37 zetels) steunden het wetsvoorstel, de fracties van D66, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, 50PLUS en OSF (in totaal 38 zetels) stemden tegen. Een motie van senator Strik (GroenLinks) (EK, G) die de regering verzoekt om maatregelen te nemen om de integratie van vluchtelingen te optimaliseren en daarbij te onderzoeken in hoeverre de duur van de naturalisatietermijn daaraan bijdraagt, werd aangenomen.
Het debat werd dinsdagmiddag op verzoek van senator Nagel (50PLUS) heropend voor een korte derde termijn. De senator verzocht staatssecretaris Dijkhoff daarin het wetsvoorstel terug te nemen vanwege de ongunstige gevolgen voor Nederlanders met een buitenlandse partner in het buitenland. Die gevolgen zouden zijn onderschat. Nederlanders in het buitenland dienen eerst weer in Nederland te gaan wonen alvorens hun buitenlandse partner voor naturalisatie in aanmerking komt. Daarop was ook al tijdens het debat op 26 september met de staatssecretaris kritiek vanuit diverse fracties geuit. Dijkhoff verklaarde dinsdag in de derde termijn dat de negatieve gevolgen niet zijn onderschat en dat het wetsvoorstel ook verbeteringen bevat die met verwerping van het wetsvoorstel teniet worden gedaan.
Het wetsvoorstel verlengt de termijn voor naturalisatie omdat de regering vindt dat de meeste inburgeringsplichtige vreemdelingen na vervulling van hun inburgeringsplicht nog niet volledig kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Tijdens het debat op 26 september uitten diverse fracties kritiek omdat dit wetsvoorstel door de langere wachttijd de integratie van vreemdelingen juist zou bemoeilijken; deze fracties zien naturalisatie als een middel om de integratie te bevorderen. Andere fracties daarentegen konden het voorstel billijken omdat zij naturalisatie juist als het sluitstuk van een geslaagde integratie zien.
Het voorstel (EK 33.852 (R2023), A) werd op 28 juni 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, Van Vliet, 50PLUS, Houwers, VVD, SGP, CDA, Groep Bontes/Van Klaveren en PVV stemden voor.
Deel dit item: