Kamervoorzitters sluiten bezoek Bovenwindse eilanden af



De Voorzitters van Eerste en Tweede Kamer zijn op dinsdag 9 januari aan het einde van de middag aangekomen op Curaçao. Daarmee hebben zij hun bezoek aan de Bovenwindse eilanden, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba, afgesloten. 

De afgelopen vier dagen hebben zij persoonlijk kennis kunnen nemen van de gevolgen van met name de orkaan Irma op de eilanden en van de activiteiten in het kader van de wederopbouw. In rondritten over Sint-Maarten (zaterdag 6 januari), alsmede over het Franse deel Saint Martin (zondag 7 januari), hebben zij met eigen ogen de schade kunnen waarnemen die de orkaan Irma heeft veroorzaakt. Ook hebben zij op Sint-Maarten diverse gesprekken gevoerd, onder meer met Gouverneur Eugene Holiday. Daarbij kwam de wederopbouw, als ook de politieke situatie in de aanloop naar de verkiezingen op 26 februari 2018, aan de orde.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol is onder de indruk van de enorme veerkracht van de bevolking van Sint-Maarten: "Er is in een paar maanden door de bevolking heel veel werk verzet. Er is veel particulier initiatief, overal is herstel zichtbaar en ook organisaties zoals het Wit Gele Kruis ontplooien waardevolle projecten in het kader van de wederopbouw en de zorg voor kwetsbare groepen." Het is terecht dat vanuit Nederland hiervoor geld beschikbaar wordt gesteld, aldus de Eerste Kamervoorzitter. Zij onderstreept het belang van een snel herstel van het toerisme naar Sint-Maarten, zodat inkomsten en werkgelegenheid worden gegenereerd. Begin december hebben de eerste cruiseschepen het eiland weer aangedaan. Een voortvarend herstel van de luchthaven zou verder kunnen bijdragen aan de komst van meer toeristen naar het eiland.

Ook reisden de Kamervoorzitters naar Sint-Eustatius en Saba. Op Sint-Eustatius (zondag 7 januari) stelden zij zich in een rondrit en in een gesprek met waarnemend gezaghebber Julian Woodley op de hoogte van de situatie op het eiland. Vervolgens spraken zij met de voltallige Eilandsraad en het Bestuurscollege over de politieke situatie op het eiland.

Op Saba, waar de Kamervoorzitters maandag 8 januari in de namiddag arriveerden, deelde gezaghebber Johnatan Johnson met de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer de ervaringen van hem en zijn team bij de crisisvoorbereiding op de orkanen Irma, Jose en Maria, de situatie tijdens de orkanen, en de aanpak van noodhulp en wederopbouw nadat deze Saba waren gepasseerd. Vervolgens werden de Kamervoorzitters rondgeleid over het eiland en hadden zij een lunch met vertegenwoordigers van diverse instellingen en organisaties uit de Sabaanse samenleving, onder meer op het terrein van onderwijs, gezondheidszorg en logistiek.

Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol heeft veel waardering voor de zeer professionele aanpak van gezaghebber Johnson, de bestuurders en eilandraadsleden, en hun ambtelijke ondersteuning onder leiding van eilandsecretaris Tim Muller, en de grote inzet van de maatschappelijke organisaties. "De grote eendracht en doelgerichtheid waarmee de problemen te lijf worden gegaan, dwingt respect af," aldus Broekers-Knol.

De komende drie dagen bezoeken de Kamervoorzitters Curaçao (10 januari), Bonaire (11 januari) en Aruba (12 januari).

Verslag van het bezoek aan het Caribisch deel van het KoninkrijkPDF-document


Deel dit item: