'Ons land is een volwassen democratie met respect voor de continuïteit van bestuur'



Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol sprak vanmiddag tijdens de traditionele nieuwjaarsontvangst van Koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

In haar toespraak blikte zij terug op 2017, het jaar dat politiek in het teken stond van de langste formatie ooit. "Tijdens die periode heeft het demissionaire kabinet zijn werk met grote inzet voortgezet. Tegelijkertijd namen de politieke partijen hun nieuwe rol in het politieke krachtenveld zelfbewust en constructief op. Dat toont aan dat ons land, een multi party democracy bij uitstek, een volwassen democratie is, waarbinnen respect voor de noodzaak van continuïteit in het bestuur van het land breed aanwezig is," aldus Broekers-Knol.

Vooruitkijkend naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 sprak de Voorzitter haar zorgen uit over de moeilijkheden die veel politieke partijen dit jaar hebben ondervonden om goede kandidatenlijsten samen te stellen. Broekers-Knol: "Wat dit betekent voor de politiek in het algemeen en de lokale politiek in het bijzonder valt nog te bezien. Zorgelijk is de schijnbare afname in belangstelling om van het passief kiesrecht gebruik te maken zeker."

Ankie Broekers-Knol hief tot besluit het glas op de Koning die in 2018 zijn vijfjarig jubileum als staatshoofd viert, op zijn moeder, 33 jaar Koningin Beatrix, die op 31 januari haar tachtigste verjaardag hoopt te vieren, en op zijn tante Prinses Margriet die deze week vijfenzeventig jaar wordt: "Op vrede, geluk, verbondenheid en vertrouwen in de toekomst."

Toespraak Ankie Broekers-Knol bij nieuwjaarsontvangst 2018PDF-document


Deel dit item: