Deskundigenbijeenkomst Uitvoerbaarheidstoets



De commissie voor Financiën van de Eerste Kamer houdt op dinsdagmiddag 19 juni een deskundigenbijeenkomst uitvoerbaarheidstoets. 

De aanleiding voor de bijeenkomst vormt de vraag op welke wijze een zogenoemde uitvoeringstoets moet worden ingericht om een bruikbaar te kunnen zijn voor de leden om tot een gedegen afweging ten aanzien van de uitvoerbaarheid van wetgeving te komen en mogelijke uitvoeringsproblemen in de praktijk al in een vroeg stadium te herkennen.

Daartoe is in april 2017 een werkgroep, bestaande uit leden van de commissie voor Financiën, ingesteld. Voortvloeiend uit het werk van de werkgroep en ook in opvolging van de aanbevelingen die de Tijdelijke Commissie Werkwijze Eerste Kamer deed, wordt deze deskundigenbijeenkomst georganiseerd.

Tijdens de bijeenkomst zal eerst de huidige praktijk van uitvoerbaarheidstoetsing van voorgenomen wetgeving in kaart worden gebracht. Tijdens dit eerste blok zullen de leden van gedachten wisselen met wetgevingsjuristen van het ministerie van J&V, adviseurs van het ministerie van Financiën, de voorzitter van het Adviescollege toetsing regeldruk en de directeur Advisering van de Raad van State.

Wanneer het 'landschap' van uitvoerbaarheidstoetsing in kaart is gebracht is in het tweede blok gelegenheid om in te gaan op enkele nieuwe invalshoeken, waaronder het doenvermogen van burgers en burgerperspectief. Over dit onderwerp zal de WRR een bijdrage leveren, gebaseerd op het in 2017 verschenen rapport 'Weten is nog geen doen. Een realistisch perspectief op redzaamheid'. Onderzoekers van het SCP zullen ingaan op de effecten van decentralisaties, mede vanuit het burgerperspectief. Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica en Recht aan de Universiteit Leiden, zal met de aanwezige senatoren in gesprek gaan over de benutting van bulkdata en data-analyses in relatie tot de uitvoerbaarheid van wetgeving.

De bijeenkomst wordt voorgezeten door senator Frank de Grave, voorzitter van de commissie voor Financiën, en ingeleid door senator Alexander Rinnooy Kan, lid van de Werkgroep Uitvoeringstoets van de Eerste Kamer.

De deskundigenbijeenkomst wordt gehouden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer en is te volgen via de livestream.


Deel dit item: