Voorzitter Eerste Kamer bezoekt Albanië



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft van 4 tot en met 6 juli 2018 een officieel bezoek gebracht aan Albanië. Zij werd vergezeld door senator Sybe Schaap (VVD). Het bezoek vond plaats op uitnodiging van de Voorzitter van het Albanese parlement, de heer Gramoz Ruci.

EU-toetredingsproces

Naast gesprekken met de Voorzitter van het Albanese parlement en diverse leden van het parlement vonden ontmoetingen plaats met onder meer de minister-president van Albanië, de heer Edi Rama, en met de minister van Buitenlandse en Europese Zaken, de heer Ditmir Bushati. Tijdens deze gesprekken werd voornamelijk gesproken over de route die Albanië aflegt richting EU-lidmaatschap.

Het bezoek voltrok zich een week nadat de Europese regeringsleiders tijdens de Europese Raad besloten om het pad uit te zetten dat kan leiden tot het openen van EU-toetredingsonderhandelingen met Albanië in juni 2019. Albanië had sterk ingezet op het direct openen van deze onderhandelingen, maar weerstand van onder meer de Nederlandse regering leidde tot uitstel van (minimaal) een jaar. In dit jaar dient Albanië nadere voortgang te laten zien op voornamelijk het gebied van de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de aanpak van corruptie.

De Voorzitter van de Eerste Kamer wilde met het bezoek haar betrokkenheid tonen bij de landen op de Westelijke Balkan, en Albanië in het bijzonder. Zij bracht daarbij de duidelijke boodschap mee dat Albanië tot Europa behoort en toonde haar respect voor de vele verbeteringen die door de Albanese autoriteiten zijn doorgevoerd in de laatste jaren, bijvoorbeeld als het gaat om de hervorming van het juridische systeem.

De Voorzitter spoorde haar Albanese gesprekspartners aan om voort te gaan op de ingezette weg en nog een jaar lang hard te werken aan de noodzakelijke hervormingen, zodat in juni 2019 de onderhandeling over toetreding tot de Europese Unie daadwerkelijk kunnen worden geopend. Ook de bilaterale relatie tussen Albanië en Nederland kwam aan bod. De economische banden tussen beide landen zijn groeiende: Nederland geldt inmiddels als de tweede investeerder in Albanië. Ook op agrarisch, justitieel, cultureel en onderwijsgebied is sprake van goede samenwerking.

Rechtsstaat en politie

Op het programma stond daarnaast een ontmoeting met twee Nederlandse rechters die onderdeel zijn van de International Monitoring Operation , een internationale missie die toezicht houdt op de doorlichting van het justitieel apparaat in Albanië. In de praktijk betekent dit dat de ruim 800 rechters, aanklagers en medewerkers van het justitieel apparaat zorgvuldig worden gescreend (het zogenaamde vetting ). Indien een persoon niet door de screening komt kan dit leiden tot ontslag. Dit buitengewoon omvangrijke en grondige proces dat internationaal als toonaangevend geldt, wordt als essentieel gezien voor de toekomst van Albanië om te komen tot een goed functionerend, integer en onafhankelijk juridisch systeem.

Ook woonde de Voorzitter een conferentie bij waar de minister van Binnenlandse Zaken, de heer Fatmir Xhafaj, de resultaten presenteerde die het afgelopen jaar zijn geboekt in de hervorming van het politieapparaat en de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. De strijd tegen de georganiseerde misdaad is één van de belangrijkste terreinen waarop Albanië voortgang dient te boeken om onderhandelingen over EU-lidmaatschap te openen en de Albanese regering maakt hiervan dan ook een absolute prioriteit.

Binnenlandse ontwikkelingen

Tevens werd gesproken met de minister van Landbouw, de heer Niko Peleshi, waarbij onder meer het onderwerp watermanagement ter sprake kwam, een bijzonder deskundigheidsgebied van senator Sybe Schaap. Albanië heeft te maken met diverse grote rivieren die zorgen voor overstromingen en erosie, waardoor het omliggende landschap en stukken landbouwgrond worden aangetast. Tot slot stonden ontmoetingen gepland met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, met vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven en met afgevaardigden van oppositiepartijen, waaronder oppositieleider Lulzim Basha.

Albanië kent twee grote politieke partijen, één op de linkerflank (de Socialistische Partij, nu regerend) en één op de rechterflank (de Democratische Partij, nu in oppositie). Hoewel deze partijen elkaar op alle mogelijke fronten bestrijden, is er één gemeenschappelijk doel: lidmaatschap van de Europese Unie. Albanië kent een opvallende homogeniteit onder de bevolking en ook binnen de politiek als het gaat om de wens tot EU-lidmaatschap. De delegatie kwam in aanraking met het totalitaire verleden van Albanië door een bezoek aan de nucleaire bunker van de vroegere communistische dictator Enver Hoxha die Albanië van 1947 tot 1985 in een volstrekt geïsoleerde positie binnen Europa bracht.

Delegatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer en senator Sybe Schaap werden begeleid door de griffier van de Eerste Kamer, Geert Jan Hamilton, en stafmedewerker Tim Fonck. Aan het bezoek werd deelgenomen door de ambassadeur van Nederland in Albanië, mevrouw Dewi van de Weerd, die met haar staf de diverse ontmoetingen met maatschappelijke organisaties, internationale vertegenwoordigers en het bedrijfsleven had georganiseerd. Het bezoek van de Voorzitter van de Eerste kamer kreeg grote aandacht in de media van Albanië.

Zowel op de televisie als in de geschreven pers van Albanië was veel aandacht voor het bezoek van de delegatie. Hieronder vindt u een aantal links naar de berichten:

ABC News TV

Headline: Ruci receives Dutch homologue Broekers-Knol: Albania belongs to EU

Ruçi pret homologen hollandeze, Broekeres-Knol: Shqipëria i përket BE-së

Vizion Plus TV

Headline: We support Albania

Hollanda: Mbështesim Shqipërinë - Vizion Plus

Ora News TV

Headline: Dutch Senate - A tough year for Albania - you should work hard

Ora News - Senatorja e Holandës: Vit i vështirë për Shqipërinë, punoni fort

NewsBomb.al

Headline: President of Dutch Senate in Tirana: I am impressed by the progress of Albania, vetting is a unique process

Kryetarja e senatit holandez në Tiranë: Jam e impresionuar nga puna që ka bërë Shqipëria, VETTINGU proces UNIK

Albanian Telegraphic Agency

Headline: President of Dutch Senate - this is the year of YES for Albania

https://ata.gov.al/2018/07/05/presidentja-e-senatit-te-holandes-ky-eshte-viti-i-po-se-per-shqiperine/

droni.al

Headline: President of Dutch Senate - Negotiations a tough year for Albania

Presidentja e Senatit Hollandez: Negociatat, një vit i vështirë për Shqipërinë - Droni.al

Lajmi.net

Headline: Dutch Senator: Albania should work hard to open negotiations

Senatorja e Holandës: Shqipëria duhet të punojë fort për çeljen e negociatave


Deel dit item: