Gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië herdacht



Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer en Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer hebben dinsdag bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw kransen gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Zij deden dit samen met Voorzitter Erry Stoové van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Hierna volgde een minuut stilte. Bij de herdenking waren verschillende Kamerleden en vertegenwoordigers van de betrokken organisaties aanwezig.

De herdenking begon met een korte toespraak van de voorzitter van de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945', Erry Stoové. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib over de vele gezinnen die na de Tweede Wereldoorlog uit Indië naar Nederland kwamen. 'Oorlog is een gif dat snel mensen doodt, dat langzaam doorwoekert in families en zo generaties lang slachtoffers maakt. Maar het laat ook die onvernietigbare veerkracht zien van mensen, om op te komen voor hun vrijheid en voor democratie', aldus Arib.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de 'Stichting Herdenking 15 augustus 1945' in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties een korte besloten herdenking bij de plaquette in de hal van Binnenhof 1a, die is aangebracht ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Op woensdag 15 augustus vond bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking georganiseerd door Stichting Herdenking 1945 plaats. De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen gelegd.


Deel dit item: