Voorzitter houdt Overheidslezing 2018



Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Overheidsawards maandag 19 november 2018 in de Ridderzaal heeft Voorzitter Ankie Broekers-Knol de Overheidslezing 2018 gehouden. Het thema van de avond was leiderschap in verbinding. De voorzitter van de Eerste Kamer nam als rode draad voor het thema drie T's: toegankelijkheid, tegenspraak en toekomst.

Toegankelijkheid

Broekers-Knol: "Toegankelijkheid houdt naar mijn mening in de eerste plaats in dat de leider benaderbaar is. De deur hoeft niet letterlijk altijd open te stáán, maar moet wel makkelijk open gáán."

Tegenspraak

Over tegenspraak zei de voorzitter dat dat 'leidt tot aanscherping van de eigen mening, tot een betere onderbouwing ervan, wellicht tot het bijstellen van de eigen mening. Tegenspraak dwingt ertoe een opvatting te bezien vanuit een ander perspectief.'

Toekomst

Vooruitkijkend naar de leider van de toekomst ziet Broekers-Knol meer een regisseur dan een leider: "Een regisseur die ieder, al naar gelang zijn talenten, zijn rol laat spelen, die flexibel kan inspelen op veranderende omstandigheden in en buiten de eigen organisatie, maar die er toch uiteindelijk voor zorgt, door zijn leiderschap en door het wederzijds vertrouwen van en in de medewerkers, dat de samenstellende delen uiteindelijk de som opleveren die hem voor ogen stond."

Over de Overheidsawards

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Overheidsawards worden prijzen uitgereikt aan de overheidsmanager van het jaar en de beste overheidsorganisatie van het Jaar. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het hart van onze democratie: de Ridderzaal. Meer op: www.overheidsawards.nl.


Deel dit item: