Voorzitter bij viering nationale feestdag Korea



3 oktober jl. was het Gaecheonjeol, de nationale feestdag van de Republiek Korea. Op uitnodiging van de Zuid-Koreaanse ambassadeur in Nederland, de heer Lee Yun Young, sprak Voorzitter Ankie Broekers-Knol tijdens de viering op 14 november jl. in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

De nationale feestdag viert de stichting van Korea en wordt ook wel de Dag van de Opening van de Hemel genoemd. Op die dag meer dan 4000 jaar geleden opende de hemel en kwam Hwanung, zoon van de God van de Hemel, kwam naar de aarde, landde bij een sandelhouten boom op de berg Barkdu. Daar stichtte hij Sinsi, de 'Stad van God'. Zijn zoon Dangun vormde vervolgens in 2333 voor Christus het eerste Gojoseon Koninkrijk. Deze stichtingsmythe vormt het hart van de jaarlijkse viering op 3 oktober.

Ankie Broekers-Knol ging in haar toespraak in op de rijke geschiedenis van de relatie tussen Korea en Nederland, te beginnen met de Nederlander Hendrick Hamel die in de 17e eeuw schipbreuk leed voor de kust van het schiereiland. Dankzij het dagboek van Hamel over Korea en de Koreanen werd het land en haar volk ontsloten voor het Westen. Ook ging zij in op de recente veranderingen in de relatie tussen de beide Korea's: "The smaller and bigger steps your country and the Democratic People's Republic of Korea have taken will hopefully lead to lasting peace on the Korean peninsula, not only for the benefit of the Korean people, but also for the benefit of the rest of the world."

Broekers-Knol sloot haar toespraak af met de gelukwens die ook tijdens de Koreaanse feestdag wordt uitgesproken: "As I understand by cheering the three 'mansae' on National Foundation Day - that is: for Korea, for harmony and for peaceful reunification -, this hope for peace is at the core of the Gaecheonjeol celebrations. I congratulate the Republic of Korea and all Koreans with this National Foundation Day."


Deel dit item: