Stemming motie Algemene Europese Beschouwingen 2019 (motie aangehouden) en mededeling over de afhandeling van wetsvoorstel 35.072)



Verslag van de vergadering van 23 april 2019 (2018/2019 nr. 27)

Aanvang: 13.47 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming motie Algemene Europese Beschouwingen 2019

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de Algemene Europese Beschouwingen 2019,

te weten:

  • de motie-Van Apeldoorn c.s. over een verkennende analyse over Europese marktordening (35078, letter D).

(Zie vergadering van 16 april 2019.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Meneer Van Apeldoorn.

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Voorzitter. Wij zouden de motie graag aanhouden in afwachting van een kabinetsreactie op het SER-rapport inzake een eerlijke interne markt.

De voorzitter:

Ik begrijp dat de heer Van Apeldoorn de motie wenst aan te houden. Meneer Lintmeijer.

De heer Lintmeijer i (GroenLinks):

Voorzitter. Nog even op het vorige punt. Misschien verstond ik het verkeerd, maar ik meende u te horen zeggen dat het om een grondwetswijziging ging, waarvoor een tweederdemeerderheid nodig is. In de optiek van mijn fractie is dat niet helemaal het geval. We moeten wel op basis van de Grondwet een tweederdemeerderheid hebben, maar dat komt doordat het een aanpassing van de rechtspositie van onszelf is, niet omdat het als zodanig een grondwetswijziging is.

De voorzitter:

Meneer Lintmeijer, dank voor uw opmerking en vooral uw opmerkingsgave. We gaan dit direct na; dat begrijpt u zeker wel. Ik heb allemaal staatsrechtelijk onderlegde personen hier achter de tafel zitten. U hoort nog tijdens deze vergadering of ik het juist geformuleerd heb of niet. Als ik het niet juist geformuleerd heb, zal ik de formule in de nieuwe tekst vermelden. Maar hoe het ook zij, er is in ieder geval een ruime tweederdemeerderheid. Dank u wel.

Voor alle duidelijkheid nog even: de heer Van Apeldoorn heeft naar voren gebracht dat hij zijn motie onder letter D (35078) wenst aan te houden. Die wordt aangehouden, dus daar hoeven we niet over te stemmen.

Op verzoek van de heer Van Apeldoorn stel ik voor zijn motie (35078, letter D) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Dan dank ik de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voor haar aanwezigheid bij de stemmingen. Ik schors de vergadering voor een kort moment in afwachting van mevrouw Kuiken in verband met de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel zorgplicht kinderarbeid.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.