Veteranendag 2019Zaterdag 29 juni 2019 vond op en om het Binnenhof in Den Haag de 15e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Op die dag worden de ruim 111.000 veteranen die Nederland telt, geëerd. Zij zijn ingezet in dienst van de vrede sinds de Tweede Wereldoorlog. De Eerste Kamer werd op Veteranendag vertegenwoordigd door tijdelijk Voorzitter Joris Backer.

Grotere versie foto

De dag werd geopend in de Ridderzaal in aanwezigheid van onder meer Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, vice-premier Hugo de Jonge, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en de beide Kamervoorzitters. Aansluitend vond een medaille-uitreiking plaats op het Binnenhof.

's Middags was in het centrum van Den Haag een defilé voor Koning Willem-Alexander van ruim 4500 veteranen en militairen die in de Haagse Binnenstad defileerden. Bijzonder was de deelname van een detachement dat geheel bestond uit vrouwelijke, (post-)actieve luchtmachtveteranen. Vrouwelijke veteranen kregen extra aandacht omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de eerste vrouwen zich aansloten bij de Nederlandse Krijgsmacht. In het defilé reden ook paarden en verschillende historische en moderne militaire voertuigen mee. In de lucht was een vliegshow te bewonderen.

Nederlandse Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke organisaties. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 4 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.