Plenair Moonen bij stemming Aanvullingswet geluid Omgevingswet



Verslag van de vergadering van 18 februari 2020 (2019/2020 nr. 21)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.05 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Moonen i (D66):

Voorzitter. Graag leg ik namens de fractie van D66 een stemverklaring af. In de Aanvullingswet geluid worden er geen verplichte eisen meer gesteld aan maximale geluidsniveaus overdag. Nu zijn er in Nederland bijna 800.000 mensen die nachtdiensten hebben. Denk aan mensen in de zorg of mensen die bij de politie werken. De minister heeft toegezegd dat de effecten van piekgeluiden overdag op de gezondheid expliciet worden meegenomen bij de uitvoering van een motie die hierover in de Tweede Kamer is aangenomen. Hierbij heeft zij ook toegezegd, het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie over geluidsbelasting overdag te betrekken. Nu de uitvoering van deze toezegging geregeld is, kan de fractie van D66 instemmen met deze Aanvullingswet geluid.

Voorzitter. Staat u mij toe ook iets te zeggen over de motie-Rietkerk?

De voorzitter:

Gaat uw gang.

Mevrouw Moonen (D66):

De motie-Rietkerk steunt onze fractie niet. Omdat we het overleg van IPO en VNG wat op dit moment gaande is willen afwachten, en omdat we er vertrouwen in hebben dat IPO en VNG uitstekend in staat zijn zelf de verantwoordelijkheden toe te delen omtrent geluid bij industrieterreinen van provinciaal belang.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Moonen. Wenst een van de leden nog een stemverklaring af te leggen over de Aanvullingswet geluid Omgevingswet? De heer Crone?