Plenair Jorritsma-Lebbink bij stemming moties Verduidelijking tijdelijke grondslag voor regels over de toegang tot en het gebruik van voorzieningen voor personenvervoer



Verslag van de vergadering van 12 januari 2021 (2020/2021 nr. 18)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.50 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Jorritsma-Lebbink i (VVD):

Voorzitter. Met uw goedvinden zou ik direct na mijn stemverklaring over de motie-Nicolaï ook een stemverklaring willen geven over de motie-Recourt.

In de motie-Nicolai wordt verzocht de toetsing of betrokkene terecht een beroep heeft gedaan op de uitzonderingsclausule in het vijfde lid van artikel 85p Wet publieke gezondheid neer te leggen bij de Nederlandse autoriteiten bij binnenkomst in Nederland. De minister heeft deze motie oordeel Kamer gegeven, met de motivering dat hij Buitenlandse Zaken zal betrekken bij de beoordeling van schrijnende gevallen. Daar zijn wij ook voor. Maar die toetsing dient naar het oordeel van de VVD-fractie primair te geschieden bij het betreden van het vervoermiddelen en niet, zoals in de strekking van de motie is verwoord, pas bij binnenkomst in Nederland. Derhalve zullen wij tegen deze motie stemmen.

In de motie-Recourt wordt de regering opgeroepen om zorg te dragen voor registratie van weigeringen op basis van het hetzelfde artikel 58p, vijfde lid, en toepassingen van de uitzonderingen, en dit bij de vervoerders inzichtelijk te maken ter bevordering van de eenheid van toepassing. De minister heeft aangegeven dat als iemand de toegang tot het personenvervoer moet worden geweigerd op basis van het niet kunnen overleggen van een negatieve PCR-test, Buitenlandse Zaken altijd om advies kan worden gevraagd en dat betrokkene de mogelijkheid heeft om consulair advies of betrokkenheid te krijgen. De VVD-fractie vindt dat voldoende waarborgen. Wij vinden de extra administratieve rompslomp waartoe de motie oproept, overbodig. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Jorritsma. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

Wij stemmen bij zitten en opstaan. Willen de leden die vóór de motie zijn, gaan staan?